Jezte plevel!

S jarem přichází možnost nasbírat si čerstvé bylinky, kterým říkáme plevel. Výhodou je, že rostou téměř všude kolem nás. Tyto rostliny obsahují řadu cenných látek a dnes už se ví, že cennějších než jsou v kupované zelenině. To platí i o té, kterou si sami vypěstujeme. Plevel by tedy měl být pokladem na našich zahradách.

Jezte plevel

Plané jedlé bylinky pro nás mohou být cennou potravou. Tou nejpřirozenější, kterou kolem sebe můžeme najít. Dáme-li jim prostor ve svém jídelníčku, za čas zřejmě zjistíme, že máme více energie, cítíme se zdravější a je nám lépe i na duši.

Ale i přes nesporné benefity pojídání planých bylin vybízím k tomu, abychom se naučili vnímat své tělo a jeho individuální potřeby. Ne každému, kdo dosud jedl především konvenční stravu, mohou plané rostliny udělat hned dobře.

Takový organismus se může potýkat s četnými projevy intoxikace (např. ekzémy, dýchací potíže, zhoršené trávení, únava, pocity vyčerpání, depresivní stavy, otupělost, nadváha, bolesti hlavy, zad, apod.) Pokud ale chcete plevel na svém talíři vyzkoušet, jděte na to lehce a postupně. Vnímejte své tělo a buďte k sobě laskaví.

Změnit úhel pohledu

Plevel roste všude kolem nás. Máme ho před domem v trávníku, ale často ho sekáme a tím se o ty cenné látky ochuzujeme…

Když se podívám kolem sebe, mám někdy pocit, že lidé se snad bojí trávy. Jakmile kousek povyroste, už běží pro sekačku. Trávu měří svým ostřížím zrakem, a když povyroste nad jejich limitní míru, musí ji ihned zkrátit.

Tohle docela chápu v zámeckých parcích a městech, ale na venkově a na zahrádkách u domu, kde právě přirozeně můžeme dát prostor jedlým rostlinám a plevelům, tam to vnímám jako ochuzení se o dar přírody. Zkusme se na plevele a jedlé rostliny dívat jako na příležitost, jak obohatit svou stravu. A nejen to. Tím, že přijmeme divoké rostliny, přijímáme i moudrost přírody a její přirozenost.

Více k tomu s úsměvem tady: http://www.ekozahrady.com/dobry_vtip.htm

Zkusme se na tu „trávu“ dívat více přátelštěji :)

Jedlé květy do salátu

Na jaře je nejlepší doba, kdy se můžeme pustit do zdobení a použít květy jako ozdobu salát namísto obvyklé pažitky. Nasbírejte si třeba květ trnky, třešně, jabloně, hrušně, mirabelky, brzy z jara fialky, později zase rozrazil, kuklík, barborku, řeřišnici,.. Salát s květy nejen hezky vypadá, ale dodá nám také minerální látky.

Salát si můžeme vytvořit třeba celý jen z jedlých plevelů. Do toho se pusťte, když už nebudete zaskočeni jejich chutí, která pro někoho může být hořká, lehce kyselá, neznámá. Nebo přidejte jedlé rostlinky třeba k hlávkovému salátu, čekankovému salátu, salátu z řapíkatého celeru, rajčat, okurek, ředkviček, apod.

Jarní bylinky, které můžete sníst:

–   bršlice kozí noha, která dobře působí na močový systém a celkově očišťuje tělo

–   jitrocel kopinatý; působí na dýchací systém a čistí krev

pampeliška; ovlivňuje řadu pochodů v těle, podporuje metabolismus, činnost jater, žlučníku, slinivky

ptačinec najdete na jaře i na zahrádkách, používá se do salátů, pomazánek a je velmi chutný

Jak si z ptačince udělat pleťovou masku, nápoj nebo omáčku, se dočtete v článku o ptačinci.

česnáček je další oblíbená bylinka, která se používá do salátů, hojí dásně, močový systém a zažívání

Z česnáčku si vyrábím vynikající ocet, kterým dochucuji saláty, omáčky i pomazánky. Článek o octu z česnáčku si můžete přečíst tady. Celý článek o česnáčku najdete tady.

Postupně se naučit vnímat své tělo

Pokud nejste zvyklí, zkuste pro začátek jen pár listů. Když přijímáme do svého života i planě rostoucí byliny, proměňujeme se sami. Naladíme se na dary přírody, které nás obklopují. Jsme více schopní vnímat sebe i své nastavení.

Víme, co nám doopravdy dělá dobře a po čem naše tělo touží. Málokdy si pak řekne o párek, který už vlastně ani není párkem… nebo hranolky s tatarkou a podobné :)

Prospíváme tak nejen svému tělu, ale svým přístupem zkvalitňujeme své okolí. Začneme se více propojovat se silou přírody, i svou silou, která je nám někdy nedostupná pod nánosy toho všeho, co si myslíme, že musíme dělat. A možná se i na to sekání trávy začneme dívat jinak.

Inspirujte sebe i ostatní kolem vás a přijměte plevel na zahradách, talíři a ve svém srdci.

Přeji vám hezký Provoněný den a jestli si chcete přečíst další inspiraci o jedlých plevelech, začtěte se kliknutím SEM.

Linda Mahelová

Milovnice vůní, bylin a zázraků každodennosti

Jsem nadšená bylinářka, aromaterapeutka, autorka e-booku Bylinkový kalendář. Napsala jsem Můj bylinkový diář (2019 až 2022).

Ráda s vámi sdílím bylinkové recepty v článcích na blogu a online kurzech, které jsem pro vás vytvořila. Těší mě, že kurzy pomohly už stovkám nadšených bylinkářů, kteří jimi v posledních letech prošli.

Přehled všech bylinkových kurzů najdete tady.

Více o mně najdete tady