K vůni jara patří louky poseté zlatými pampeliškami, ale ještě než vykvetou, dopřejte si kořen. Kořen pampelišky je jedna z nejlépe účinkujících bylinek na očistu těla. Je mírně hořký a chvilku to možná potrvá, než si na tu chuť zvyknete, ale pak si ho nejspíš oblíbíte a budete ho přidávat do salátů, nebo chroupat jen tak.
O kořenu pampelišky jsem natočila video. Podívejte se kliknutím na odkaz nebo níže na tady na stránce:
Kořen pampelišky výrazně očisťuje játra, žlučník, slinivku a slezinu. Pomáhá vylučovat toxiny z těla a působí močopudně, což přispívá i k očistě ledvin a močového systému. Pampeliška podobně jako kopřiva čistí krev, proto je vynikající bylinkou, pokud máte potíže s pokožkou – akné, ekzémy, nehojící se rány na kůži.
Očistou těla bylinkami přispějete ke zlepšení vašeho zdravotního stavu, budete se cítit také méně unavení, zlepší se vám pleť, lépe vám porostou vlasy. Jak vidíte, pampeliška je velmi všestranně působící bylina.
Očista těla je vhodná, když máte potíže v oblasti trávicího a dýchacího systému – máte časté virózy na podzim nebo na jaře, trpíte průjmy, nebo naopak zácpou. Ale také při potížích s pohybovým aparátem – kloubní a svalové bolesti, cítíte se unavení, přetížení, máte nečistou pleť a v řadě dalších potíží.
Očistu přizpůsobte tomu, zda užíváte nějaké léky a postupujte po krůčcích. Často je lepší začít s menším dávkováním léčivé bylinky a vnímat, jak se cítíte.
Na sběr vyrazíme nejlépe na jaře před rozkvětem nebo na podzim. Kořen je takový sklad všech výživných látek, které rostlina pro svůj růst potřebuje. Když rostlina začne kvést, jsou z kořene tyto látky posílány do květu, aby se později mohla vytvořit semena a rostlina se rozmnožila. Na podzim se tyto látky zase stahují zpět do kořene.
Sběr je ideální po dešti i za deště. Kořeny jdou pak lehce vyrýpnout. Ale můžete je sbírat i za suchého počasí. Dbejte na to, abyste je sbírali v čistém prostředí. Jak správně bylinky sbírat, sušit a skladovat, se dočtete v článku.
Nasbírané kořeny umyjte pod tekoucí vodou a očistěte od zeminy. Potom je rozkrájejte na menší kousky a usušte nejlépe v troubě nebo sušičce do 40°C, tak zachováte účinné látky. Po usušení kořen uskladněte ve skleněné zavařovačce, aby zpět nenasál vzdušnou vlhkost.
Odvar užívejte podle potřeby – jednou až dvakrát denně. Vnímejte své tělo, napoví vám.
Po usušení kořen rozmixuji na prášek. Pak ho užívám po lžičkách týden až čtrnáct dní, jednu až dvě lžičky denně a zapiji sklenicí vody. Také prášek skladuji ve skleněné zavařovačce.
Jestli by vám bylo příjemnější užívat prášek ve formě kapslí, můžete si ho naplnit do kapslí. Vidíte na dalším obrázku. Užití kapslí: 2 – 4x denně po dobu 14 dní.
Z kořene pampelišky si můžete připravit i nepravou kávu. Vyzkoušejte i tuto variantu. Jak na to se dozvíte v článku.
Doporučuji kořeny občas sníst jen tak, nebo je přidejte do salátů. Omytý kořen nakrájejte na jemno. Dochuťte dobrým domácím bylinkovým octem a olejem. Salát posypejte i jarními květy. Je radost jíst „rozkvetlý“ salát.
Očistěte na jaře a na podzim své tělo, zbavte ho toxinů, které způsobují přetížení organismu, únavu, bolesti kloubů, sklon k častým zánětům, a další.