Poděkování podzimu za sklizeň

Tvůrci zahrad a sběrači plodů se na podzim radují. Sklízí barevné plody, užívají si vůní, podzimních kouzel, radostného naladění. Sbíráme šípky, hložinky, ořechy, hrušky, vyrábíme povidla, nakládáme šípky do medu, sušíme na zimu…

Příroda vydává své plody. Také my sklízíme, co jsme na jaře zaseli. Pomyslně i ve skutečnosti. Přišel čas hojnosti a sklizně.

Šípky, hložinky, jablka

Šípky s medem

Hrst šípků očistěte od pichlavých semínek a naložte do medu. Občas promíchejte. Šípky postupně klesnou na dno.

Můžete použít i usušené šípky. Podrťte je na prášek a přimíchejte do medu. V zimě užívejte šípky v medu třeba do čaje, nápojů, nebo si dejte lžičku po ránu na posílení.

Další recepty ze šípků jsem sepsala do článku.

Hložinky

Z plodů hlohu si vyrobte sirup nebo je usušte na čaj. Hložinky působí na krevní oběh, regulují krevní tlak, podporují srdeční činnost.

Nejčastěji je formou užití je odvar z hložinek – povařte je asi 20 min v půl litru vody pod pokličkou (na jednu malou hrst plodů). Poté přeceďte. Užívat můžete i dlouhodoběji.

Poděkujte podzimu za dary, které vám příroda dává. Poděkujte hlohu za jeho hojivou sílu na krevní oběh, srdce a cévy…

Jablečný ocet

Na podzim sbíráme jablka v sadech a kromě jablečného závinu, jablek v županu a dalších dobrot z nich vyrábíme i domácí ocet. Výroba je jednoduchá. 

  • Nastrouhejte celá jablka i s jádřincem a slupkou. Neloupejte je.
  • Pak je naplňte do skleněné zavařovačky a zalijete vodou až po okraj. Uložte je do tepla a každý den promíchejte.
  • Za týden přeneste nádobu z tepla do chladna a nechte ji tam asi 3 týdny. Občas promíchejte. Za chvíli už budete cítit příjemnou octovou vůni.
  • Pak ocet přeceďte do lahví.

Do jablečného octa přidávám bylinky (růži, levanduli, šeřík, šalvěj, fenykl, bez černý, atd…), a pak bylinkový ocet používám na oplach vlasů, ale také na umytí domácnosti.

Podzimní očista

Na podzim je dobré pomoci svému tělu a podpořit ho očistou. Můžete to udělat třeba pomocí šťávy z jablek. Odšťavněte asi 4 – 5 jablek a popíjejte lahodnou šťávu před snídaní nebo místo snídaně. Dopřejte si alespoň týdenní očistou kúru.

Potom můžete pokračovat s užíváním kořenů rostlin, které právě teď na podzim sbíráme, aby nám s očistou těla také pomohly. Ideální očistnou bylinkou je třeba kořen pampelišky.

Podzim přináší odevzdání a odvahu

Míza stromů míří zpět ke kořenům, opadají listy, rostlinám končí vegetační období, vše se začíná ukládat ke spánku. Máme za sebou konec aktivní části roku, něco končí. Také uvnitř sebe můžeme něco ukončit.

Bujení zeleně je načas pryč. Když chceme, aby bylo pořád léto, je to jako nikdy nechtít vyrůst, nejít po své cestě, zůstat jen stát. Jsme tady, abychom naplnili svůj život, rostli a prožívali radost skrze zkušenosti. Odvaha odevzdat znamená udělat prostor novému. Nemůžeme naplnit pohár, který už je plný.

Pojďme na to jinak. Inspirujme se v přírodě, jsme její součástí.

Až ze stromů opadají všechny krásně barevné listy, přijměme, že také z nás může cosi opadat. Bývá to nějaká lekce, kterou jsme třeba v tomto roce podstoupili. Jestli nás prožité tíží, podívejme se na to z úhlu pohledu, který nás nestrká do role oběti, ale tvůrce. Pak můžeme jít dále očištění a pomyslné listí nechat zetlít. Připravíme si půdu pro další rok. Jestli máte někdy pocit, že se vám něco velmi nedaří, tak tím alespoň pohnojte svou Zahradu. Vždy máme možnost volby, jak se na situaci podíváme…

 Poděkujte za plody podzimu, které nám příroda přináší. Zpracujte plody s láskyplnou myšlenkou, uctěte dary, které dostáváte. Prožijte si překrásný podzimní čas.

Linda Mahelová

Milovnice vůní, bylin a zázraků každodennosti

Jsem nadšená bylinářka, aromaterapeutka, autorka e-booku Bylinkový kalendář.

Ráda s vámi sdílím bylinkové recepty v článcích na blogu a online kurzech, které jsem pro vás vytvořila. Těší mě, že kurzy pomohly už stovkám nadšených bylinkářů, kteří jimi v posledních letech prošli.

Přehled všech bylinkových kurzů najdete tady.

Více o mně najdete tady