Cukr našemu tělu neprospívá. Ukážu vám, jak z jarních bylinek vyrobit sirup bez cukru >>> tady.

Sedmikráska obecná (chudobka)

Sedmikráska je spolu s kopřivou asi nejužívanější a nejoblíbenější časně jarní bylinkou. Už s příchodem prvních teplejších dnů na jaře vyraší lístečky a začíná kvést. Něžnou léčivou sedmikrásku můžete sbírat od počátku jara až do zimy. Nejlépe chutná a našemu tělu prospívá, když si ji dopřejeme syrovou. Sedmikrásce obecné se také říká chudobka, latinsky se nazývá Bellis perennis.

Metabolismus, ledviny, plíce

To jsou oblasti, kde sedmikráska pomáhá. Posiluje dýchací cesty, je močopudná a čistí tedy močové cesty a ledviny. Sedmikráska má desinfekční účinky, používá se k prokrvení a ošetření zánětlivé pokožky. Používá se i na zlepšení funkce metabolismu.

Sedmikráska obsahuje minerální látky, vitaminy a další látky prospěšné pro naše tělo. Jistě jste se setkali s tím, že je možné sedmikrásku pojídat i syrovou.

Najdete ji v hustých porostech v trávnících i na cestičkách u záhonů. Většinou se zelená a kvete i během teplejších dní na podzim a v zimě.

Nálev ze sedmikrásky

Nálev použijte na obklady zánětlivé nebo nečisté pokožky, ale můžete ho užívat i vnitřně. Pomáhá při akné i ekzémech.

V některých případech se při užívání nálevu ze sedmikrásky naopak objeví alergická reakce. To často nebývá známkou toho, že je sedmikráska špatná bylina, nebo nevhodně zvolená. Spíš jde o zprávu, že je třeba tělo účinně detoxikovat. Začtěte se tady.

  • květní úbory namočte do vody na pár hodin a nechte vyluhovat
  • potom přeceďte a popíjejte nebo ho použijte jako obklad
  • nálev můžete lehce ohřát (k vnitřnímu užití)
  • užívejte zhruba v dávce dvou šálků denně (vnímejte své tělo)

Přečtěte si článek o maceraci bylinek za působení slunečního světla. 

Sirup z květů

Vyrobte si sedmikráskový sirup. Ten nejen dobře chutná, ale používá se na kašel a zahlenění při virózách v zimním období.

  • prokládejte květy vrstvou medu až naplníte celou zavařovačku
  • nechte zrát za oknem několik týdnů

Za pár týdnů bude sirup hotový. Potom ho přeceďte a uchovejte v temnu. Sirup pomáhá při dýchacích obtížích, kašli a také jako příjemný prostředek při špatném usínání.

Sirup můžete vyrobit i teplou cestou. Používá se stejným způsobem.

Návod na výrobu sirupu jsem sepsala sem.

Pěstící olej ze sedmikrásky

Účinné látky, které sedmikráska obsahuje, můžete využít i na pěstění pleti. Vyrobte si pěstící olej.

Před použitím oleje na obličej si udělejte test snášenlivosti – naneste trochu oleje na zápěstí a vyčkejte zhruba půl hodinu až hodinu. Pokud se vám neobjeví alergická reakce, můžete olej používat. Když alergická reakce vznikne, pusťte se do očisty těla a olej ze sedmikrásky zatím nepoužívejte.

  • květy sedmikrásky zalijte kvalitním za studena lisovaným olejem
  • nechte stát za oknem na světlém místě
  • přeceďte zhruba po 14 dnech až třech týdnech a uchovejte v temnu

Občas se na olej podívejte a obsah protřepejte. Je důležité, aby byly všechny květy ponořené pod hladinou oleje. Tak se olej nebude kazit. Lépe uděláte, když květy necháte zavadnout, vypaří se tak určité procento vody a olej nebude náchylný ke zkažení. Olej můžete vyrobit i z usušených květů sedmikrásky.

Hotový olej přelijte do skleničky a používejte na pěstění pleti. Je to vynikající domácí prostředek, který nahradí i krémy. A navíc budete vědět, že neobsahuje zbytečně přidané chemické látky, které často naší pleti škodí.

Když o sebe pečujeme, pomáháme sami sobě a dobře se cítíme. Projevujeme tak úctu svému tělu.

Jedlá sedmikráska

Sedmikrásku ráda přidávám do salátů. Květy krásně vypadají třeba na salátu s křehkým ptačincem. Chutné jsou i mladé lístky sedmikrásky. Přidejte je do salátů, pomazánek nebo jarních polévek.

Nasbírejte si drobné lístečky sedmikrásky s květy a vychutnejte si je na zahradě syrové. Můžete je přidat k zelenině, kterou máte rádi a ochutit bylinkovým sirupem a šťávou z citronu.

Sedmikráska má údajně více vitamínů a minerálních látek, než třeba pěstovaný salát. Ostatně tak, jako většina planě rostoucích bylin. Proto je také tak ráda sbírám, užívám, a píšu o nich články. Inspirujte se v dalším článku o planých rostlinách a připravte si saláty z jarních bylinek

Naučte se vyrábět své bylinkové poklady

Věřím, že jsem vás inspirovala a vyrobíte si pěstící olej, přidáte sedmikrásku do salátů nebo z ní vyrobíte chutný a zdravý sirup. Další bylinkové dobroty vás naučím vyrábět v online kurzu, který jsem pro vás připravila.

Přeji vám krásný Provoněný den.

Linda Mahelová

Milovnice vůní, bylin a zázraků každodennosti

Jsem nadšená bylinářka, aromaterapeutka, autorka e-booku Bylinkový kalendář.

Ráda s vámi sdílím bylinkové recepty v článcích na blogu a online kurzech, které jsem pro vás vytvořila. Těší mě, že kurzy pomohly už stovkám nadšených bylinkářů, kteří jimi v posledních letech prošli.

Přehled všech bylinkových kurzů najdete tady.

Více o mně najdete tady