Hloh obecný

Během května už sbíráme celou řadu bylinek. Jakmile k teplému počasí i zaprší, všechno roste jako o závod. Někdy ani nestihneme nasbírat všechno, co bychom si přáli. Ale pokud tomu tak je, můžeme sbírat i plody nebo kořeny některých bylin později v podzimním čase. Příroda je k nám štědrá a my jí můžeme za všechny ty nepřeberné dary poděkovat.

Hloh obecný

Keř, který je společně s tím bezovým často k vidění. Lemuje lesní cesty, pole, vídáme ho v blízkosti hospodářských stavení. Můžeme ho vysadit na zahradu a dopřávat si jeho léčivou energii i bez přímého užívání květů či na podzim sytě červených plodů.

Květy sbíráme během května (až června), plody během podzimu. Ale na jaře se dají sbírat i nerozvitá poupata květů a listy. Květní pupeny mají sladkou příjemnou chuť. Někdy si je dopřávám přímo u keře a nasbírám si malou hrst. Nebo si z nich můžete připravit i nepravé kapary, podobně jako z těch pampeliškových.

Jarní mladé listy jsou také vynikající pochoutkou – třeba do salátů nebo špenátu. Podobně můžeme naložit i s rozkvetlými květy hlohu. Někdy si hrst květů přidám do salátu z bylinek, které nasbírám na zahradě.

Tinktura z hlohu

Hloh se používá čerstvý, usušený, a také se z něj připravuje tinktura. Usušené květy lze míchat do směsi s dalšími bylinkami na podporu srdečně cévní činnosti, snížení krevního tlaku.

Tinktura vám poslouží stejně – harmonizuje kardiovaskulární činnost, je vhodná při srdeční arytmii, zlepšení krevního oběhu, ale také při srdeční neuróze a projevech úzkosti.

Jak správně sbírat a sušit bylinky si můžete připomenout v článku

Tinktura z květů nebo plodů hlohu
  • vyrábí se nejlépe z čerstvých květů a listů, na podzim z červených plodů
  • 2 hrsti květů a listů zalijete lihem
  • necháte vyluhovat zhruba měsíc na světlém místě u okna
  • po měsíci přecedíte a uchováte v temnu
  • užívá se několikrát denně

Hloh i tinktura z hlohu se může užívat dlouhodoběji. Usušené hložinky se mohou také přidávat do čajových směsí, dají se z nich připravovat džemy nebo likér.

Likér z hložinek

Také likér se připravuje za pomocí macerace v lihu. Užívá se obvykle malá sklenka večer po jídle. Likér taktéž posiluje srdeční a cévní činnost, pomáhá zklidnění a je vhodný i v období klimakteria.

  • nejprve podrtíme zralé hložinky
  • přelijeme lihem a přidáme med
  • necháme macerovat měsíc na světlém místě
  • po přecezení uchováme v temnu

Květen – měsíc srdce

S měsícem květnem je spojováno srdce. Orgán, který symbolizuje lásku, radost, štěstí/aroganci, pýchu a přehlížení. Prožíváme-li radost, cítíme lásku. Vyzařujeme ji ze sebe a přitahujeme podobně naladěné lidi, báječné životní příležitosti a zážitky. Když se naopak cítíme frustrovaní, přichází nám do života potíže, starosti a komplikace…

Emoce, která je přiřazena k tomuto měsíci, je radost nebo arogance. Na podporu funkce srdce užívejte hloh, kuklík, jírovec, ale taky květy planých rostlin a stromů. Ty přidávejte třeba jako ozdobu na saláty – podpoří energii radosti.

Pokud jste v minulém měsíci nestihli očistu břízou, doporučuji jí teď. Nejprve si tělo očistěte, potom užívejte bylinky na další konkrétní neduhy. Jak připravit nálev z březového listí se dočtete v článku.

Všimněte si, jak k vám přichází pocit štěstí a radosti. Většinou to bývají malé drobnosti, které nás rozveselí a dokážou nám udělat krásný den. A je na nás, jestli budeme tyto drobnosti vnímat, nebo se zaměříme na to, co nás tíží.

Rozhodnutí je na nás. Malé drobnosti tvoří celek života. Tvoříme tím, co podporujeme svou myslí. Okolnosti nejsou rozhodující. Rozhodující je náš vlastní postoj k situaci.

Přeji vám Provoněné dny naplněné láskou a radostí.

Linda Mahelová

Milovnice vůní, bylin a zázraků každodennosti. Jsem nadšená bylinářka, aromaterapeutka, autorka e-booků 10 bylin k očistě vašeho těla a Bylinkového kalendáře. Více o mně najdete tady>>

Ráda s vámi sdílím bylinkové recepty v článcích na blogu a online kurzech, které jsem pro vás vytvořila. Těší mě, že programy pomohly už stovkám nadšených bylinkářů, kteří jimi v posledních letech prošli.

Učím vás vyrábět bylinkové poklady - masti, tinktury, likéry, sirupy, octy, bylinné směsi a mnoho dalšího v online kurzu Vůně bylin. Inspirace, rituály, meditace a návody na výrobu bylinkových dobrot najdete v celoročním online kurzu Zahrada mysli. Hojivou sílu bylin a meditací poznáte v kurzu Zdravá žena, kterým vás budu krok za krokem provázet. Jak mít krásnou pleť, zdravé vlasy, žít bez vleklé únavy se naučíte v kurzu Očista těla kořeny.>>

Inspiruji druhé, aby skrze vztah k přírodě objevili vztah k sobě.

Komentáře