Cukr našemu tělu neprospívá. Ukážu vám, jak z jarních bylinek vyrobit sirup bez cukru >>> tady.
Během května už sbíráme celou řadu bylinek. Jakmile k teplému počasí i zaprší, všechno roste jako o závod. Někdy ani nestihneme nasbírat všechno, co bychom si přáli. Pokud tomu tak je, můžeme sbírat i plody nebo kořeny některých bylin později v podzimním čase. Příroda je k nám štědrá a my jí můžeme za všechny ty nepřeberné dary poděkovat.
Hloh je velmi často k vidění, podobně jako keř bezu černého. Lemuje lesní cesty, pole, vídáme ho v blízkosti hospodářských stavení. Můžeme si jeho léčivou energii dopřávat i bez přímého užívání květů nebo sytě červených plodů – keře i stromy vyzařují životní energii, která působí hojivě.
Květy sbíráme během května, vyzrálé červené plody během září až října. Na jaře se dají sbírat i nerozvitá poupata květů a listy. Květní pupeny mají sladkou příjemnou chuť. Někdy si je dopřávám přímo u keře a nasbírám si malou hrst.
Jarní mladé listy jsou zajímavým zpestřením a pochoutkou – třeba do salátů nebo špenátu. Ty sbírejte ještě před rozkvětem.
Hloh se používá čerstvý nebo usušený. Dá se popíjet samostatně nebo ho lze míchat do směsi s dalšími bylinkami na podporu srdečně-cévní činnosti a snížení vysokého krevního tlaku (pozor na současné užívání chemických léků – poraďte se s lékařem).
Nálev poslouží na harmonizaci kardiovaskulární činnosti, je vhodný při srdeční arytmii, zlepšení krevního oběhu, ale také při srdeční neuróze a projevech úzkosti.
Jak správně sbírat a sušit bylinky si můžete připomenout v článku.
Z hložinek připravujeme odvar. Podobně jako třeba z trnek, šípků nebo kořenů bylinek. Na tyto tvrdé části rostlin je třeba delšího varu, aby se účinné látky vyluhovaly.
Během varu samozřejmě přijdeme o nějaké ty vitaminy, zejména vit. C, ten ale můžeme snadno tělu dodat jiným způsobem – konzumací čerstvých bylinek, ovoce a zeleniny.
Hotový čaj můžeme přelít do termosky a popíjet ho během dne. Odvar i nálev z bylinek připravujeme každý den čerstvý.
Nápoj z hložinek posiluje srdce a pomáhá zklidnění. Usušené hložinky se mohou přidávat do čajových směsí, dá se z nich připravit džem, sirup nebo tento posilující nápoj.
Nápoj připravte z čerstvých nebo usušených hložinek.
Sirup můžete vyrobit z květů a na podzim i z plodů. Sirup z hlohu se může užívat dlouhodoběji. Působí jako srdeční tonikum, zlepšuje prokrvení, uvolňuje napětí – třeba při nespavosti. Je také vhodný na zklidnění při klimakterických obtížích.
Návod na výrobu sirupu jsem sepsala sem.
S měsícem květnem je spojováno srdce. Orgán, který symbolizuje lásku, radost, štěstí. Prožíváme-li radost, cítíme lásku. Vyzařujeme ji ze sebe a přitahujeme podobně naladěné lidi, báječné životní příležitosti a zážitky.
Když se naopak cítíme frustrovaní, vidíme ve svém životě potíže, starosti a komplikace. Emoce, která je přiřazena k tomuto měsíci je radost nebo arogance.
Tvoříme tím, co podporujeme svou myslí. Okolnosti nejsou rozhodující.
Většinou to bývají malé drobnosti, které nás rozveselí a dokážou nám udělat krásný den. A je na nás, jestli budeme tyto drobnosti vnímat, nebo se zaměříme na to, co nás tíží.
Malé drobnosti tvoří celek života. Tvoříme tím, co podporujeme svou myslí. Okolnosti nejsou rozhodující. Rozhodující je náš vlastní postoj k situaci.
Vysoký krevní tlak signalizuje velkou míru přepětí a přetěžování – ať už na fyzické nebo mentální úrovni. Zvolnění, zpomalení, užívání si malých radostí – to může být klíč, jak předejít vysokému kr. tlaku.
Na krevní oběh a krvetvorbu mají vliv především játra. Mnohdy bývají přetížena častou konzumací tuku a alkoholu. Játra i cévní systém podpoří dostatečné pití čisté vody, ale i studené bylinkové maceráty.
Skvělé jsou také zeleninové a bylinkové šťávy a čerstvé ovoce, zejména bobulovité – maliny, jahody, ostružiny, borůvky. Na podporu funkce krevního oběhu můžete užívat i další bylinky, které právě teď v přírodě rostou.
Přeji vám dny naplněné láskou a radostí.