Vánoční naladění

Letošní adventní čas vnímám jako velmi meditativní.  Sice nemáme z okna výhled na sněhobíle pokrytou krajinu a příroda je téměř jarní, ale přesto můžeme cítit tichou sílu slunovratu. Něco odchází a něco nového k nám přichází. Dovolme si dát této nové energii v sobě prostor.

V téhle souvislosti mě vždycky napadá, co nového bych mohla přivítat do svého života. Co můžu zkusit udělat jinak. Někdy to může být maličkost, jindy se promění můj pohled na dlouho zakořeněné stereotypní vnímání. To je pak překvapení a taky často úleva… Zjištění, že vše si neseme ve své mysli mě provází už dlouho, ale projevení této energie ve hmotě vypadá jako pravý zázrak.

Zkusme otevřít pomyslné dveře zázrakům a nalaďme se na sebe v tento krásný kouzelný čas. Udělejme si třeba rituál. Projděme se sami venku, jen na chvíli. Zkusme se zasnít, abychom mohli uslyšet, po čem naše duše touží. Krásné je zapálit si svíčku a pomyslet na všechno dobré, co nám tento rok přinesl. Poděkovat za vše, co máme.

Přináším vám jednu takovou malou inspiraci, jak zkusit dělat věci jinak. Nebo alespoň o nich jinak uvažovat :)

Miluji svou zahradu, kde si pěstuji zeleninu a bylinky. Nejraději vše jím jen tak, většinou zeleninu nevařím či jinak neupravuji. Chvíli mi trvalo, než jsem tento krok udělala a taky to tak nedělám pořád. Když mám chuť, uvařím si. Nenutím nikoho, aby jedl stejně, ale ráda inspiruji druhé.

Tenhle recept jsem objevila nedávno, ale když budete chtít, určitě ho na vánoční svátky ještě stihnete. Jsou to vánoční rohlíčky nebo pracny z pohankové mouky s vanilkou a chutnají opravdu skvěle.

  • Pohanku necháte naklíčit. K tomu potřebujete mechanicky loupanou pohanku kroupu. Dáte na čtvrt hodiny do vody, potom slijete a uchováte v temnu asi den a půl než začne klíčit. Mezitím ji občas propláchnete. Když je pohanka naklíčená, usušíte ji v sušičce nebo v troubě do 40°C. Potom pomelete na mlýnku nebo rozmixujete na mouku a můžete tvořit.
  • Přidáte vanilku, trochu medu a kokosový olej. To je vše. Pak vytvarujete tvar, jaký se vám líbí. Můžete dát do formiček na tradiční cukroví a necháte usušit asi 4 – 6 hodin v sušičce. Výsledná chuť je skvělá. Tento recept je z knihy Škola živé stravy od Anny Hýžové, ale trochu jsem si ho upravila. Mám raději med, v původním receptu je uveden agávový sirup.

Užijte si krásné Vánoce a naladění na sebe. Užijte si krásný čas s blízkými a tvořte si svou radost v sobě.

Děkuji, že jsem s vámi mohla prožívat letošní krásný rok, naladění se na inspiraci. Těším se na vás v dalším roce.

Linda

Linda Mahelová

Milovnice vůní, bylin a zázraků každodennosti

Jsem nadšená bylinářka, aromaterapeutka, autorka e-booku Bylinkový kalendář.

Ráda s vámi sdílím bylinkové recepty v článcích na blogu a online kurzech, které jsem pro vás vytvořila. Těší mě, že kurzy pomohly už stovkám nadšených bylinkářů, kteří jimi v posledních letech prošli.

Přehled všech bylinkových kurzů najdete tady.

Více o mně najdete tady