Cukr našemu tělu neprospívá. Ukážu vám, jak z jarních bylinek vyrobit sirup bez cukru >>> tady.

Sirup ze smrkových výhonků

Třeba to zní divně ptát se stromů a bylin, jestli je mohu utrhnout… mně by zase připadalo divné se nezeptat. Na procházce se ztiším a zaposlouchám se do svého nitra. Zeptám se a přijde odpověď. Uvnitř sebe ji „uslyším“, a s respektem k sobě i okolí pak konám. Možná to děláte taky a jste tzv. ze stejného těsta. Jsem ráda, že vás tady mám. 

Léčivé jehličnany

Silice, kterou jehličnany obsahují, mají vynikající účinky na rozpouštění hlenů, ale dokážou pomoci také při virózách, kašli, únavě, podporují očistu těla. Působí i na prokrvení svalů a dokážou z těla odvádět toxiny – podporují tok lymfy.

Na začátku jara (obvykle v květnu), vyrůstají nové smrkové výhonky. Sbírám je ideálně na více stromech, abych u jediného nesklízela všechny. Na výrobu smrkového sirupu stačí zhruba 2 až 3 hrsti.

Jedlé výhonky

Čerstvé výhony smrku se mohou použít do jídel. Lehce jimi posypte zeleninový salát nebo je přidejte do nápojů s ovocem a dalšími jarními bylinkami. Když je rozžvýkáte, nejspíš vám budou připomínat chuť citronu – výhonky obsahují mnoho vitaminu C.

Upozornění pro citlivé osoby

Je však dobré vědět, že pryskyřice obsažená v jehličí může citlivým osobám podráždit žaludek, střevní a nervovou soustavu nebo vyvolat stavy úzkosti apod. Měli bychom to vzít v úvahu a s jejich konzumací to nepřehánět. Ostatně rostliny jsou lék – a tak bychom s nimi měli zacházet.

Jak používat jedlé rostliny? Inspirujte se.

Výroba a užití smrkového sirupu

Pokud si chcete vyrobit dobrý sirup, nedoporučuji bílý ani třtinový cukr. Med má léčivé účinky, to se o cukru říci nedá.

Na podporu dýchacích cest můžete do sirupu přidat i jitrocel nebo další bylinky, které pomáhají na podobné potíže.

  • prokládejte střídavě malou vrstvu výhonků s medem až naplníte zavařovačku po okraj
  • zavařovačku postavte k oknu a nechte asi 14 dní působit slunce a světlo
  • pak přeceďte, vymačkejte výhonky a sirup je hotový
  • sirup uchovejte v tmavé lahvičce nebo v temnu; není potřeba ho uskladňovat v lednici

Smrkový sirup vám v zimě pomůže při virózách, nachlazení, zahlenění, dýchacích potížích. Jeho vůně vám bude připomínat jaro.

Užívejte jednu nebo více čajových lžiček podle potřeby. Med se silicemi z jehličnanů vaše tělo při viróze posílí.

Při virózách přijímejte dostatek vody a připravte si třeba nálev z břízy nebo bezový čaj na podporu činnosti ledvin.

Vnímejte moudrost svého těla a dopřejte si čas. Vaše vnitřní moudrost vás povede, pokud jí budete naslouchat.

Modřínový sirup

Někdy narazím na padlý modřín, který má už vyrostlé výhonky. Tak tomu bylo třeba minulý rok po vichřici. V lese bylo několik popadaných modřínů. S úctou k jeho konci života sbírám mladé výhonky.

Výroba sirupu z modřínových výhonků je stejná jako u toho smrkového. Do zavařovačky vrstvěte střídavě modřínové výhony a med. Potom nechte zrát na světlém místě a hotový sirup přeceďte.

Sirup se dá vyrobit i teplou cestou. Třeba z lípy, heřmánku, šeříku, růže, bezu, akátu. Ukážu vám trochu jiný návod >>> tady.

Léčivá borovice

Jak připravit olej z borovice nebo sirup ze šišek, si přečtěte tady.

Užijte si jarní dny ve zdraví a dopřejte si jedlé plevele, které obsahují řadu prospěšných látek pro naše tělo. Přidávejte je do salátů, polévek, pomazánek.

 Začtěte se do článku a načerpejte jarní inspiraci. Klikněte sem.

Linda Mahelová

Milovnice vůní, bylin a zázraků každodennosti

Jsem nadšená bylinářka, aromaterapeutka, autorka e-booku Bylinkový kalendář.

Ráda s vámi sdílím bylinkové recepty v článcích na blogu a online kurzech, které jsem pro vás vytvořila. Těší mě, že kurzy pomohly už stovkám nadšených bylinkářů, kteří jimi v posledních letech prošli.

Přehled všech bylinkových kurzů najdete tady.

Více o mně najdete tady