Cukr našemu tělu neprospívá. Ukážu vám, jak z jarních bylinek vyrobit sirup bez cukru >>> tady.
Třeba to zní divně ptát se stromů a bylin, jestli je mohu utrhnout… mně by zase připadalo divné se nezeptat. Na procházce se ztiším a zaposlouchám se do svého nitra. Zeptám se a přijde odpověď. Uvnitř sebe ji „uslyším“, a s respektem k sobě i okolí pak konám. Možná to děláte taky a jste tzv. ze stejného těsta. Jsem ráda, že vás tady mám.
Silice, kterou jehličnany obsahují, mají vynikající účinky na rozpouštění hlenů, ale dokážou pomoci také při virózách, kašli, únavě, podporují očistu těla. Působí i na prokrvení svalů a dokážou z těla odvádět toxiny – podporují tok lymfy.
Na začátku jara (obvykle v květnu), vyrůstají nové smrkové výhonky. Sbírám je ideálně na více stromech, abych u jediného nesklízela všechny. Na výrobu smrkového sirupu stačí zhruba 2 až 3 hrsti.
Čerstvé výhony smrku se mohou použít do jídel. Lehce jimi posypte zeleninový salát nebo je přidejte do nápojů s ovocem a dalšími jarními bylinkami. Když je rozžvýkáte, nejspíš vám budou připomínat chuť citronu – výhonky obsahují mnoho vitaminu C.
Je však dobré vědět, že pryskyřice obsažená v jehličí může citlivým osobám podráždit žaludek, střevní a nervovou soustavu nebo vyvolat stavy úzkosti apod. Měli bychom to vzít v úvahu a s jejich konzumací to nepřehánět. Ostatně rostliny jsou lék – a tak bychom s nimi měli zacházet.
Jak používat jedlé rostliny? Inspirujte se.
Pokud si chcete vyrobit dobrý sirup, nedoporučuji bílý ani třtinový cukr. Med má léčivé účinky, to se o cukru říci nedá.
Na podporu dýchacích cest můžete do sirupu přidat i jitrocel nebo další bylinky, které pomáhají na podobné potíže.
Smrkový sirup vám v zimě pomůže při virózách, nachlazení, zahlenění, dýchacích potížích. Jeho vůně vám bude připomínat jaro.
Užívejte jednu nebo více čajových lžiček podle potřeby. Med se silicemi z jehličnanů vaše tělo při viróze posílí.
Při virózách přijímejte dostatek vody a připravte si třeba nálev z břízy nebo bezový čaj na podporu činnosti ledvin.
Vnímejte moudrost svého těla a dopřejte si čas. Vaše vnitřní moudrost vás povede, pokud jí budete naslouchat.
Někdy narazím na padlý modřín, který má už vyrostlé výhonky. Tak tomu bylo třeba minulý rok po vichřici. V lese bylo několik popadaných modřínů. S úctou k jeho konci života sbírám mladé výhonky.
Výroba sirupu z modřínových výhonků je stejná jako u toho smrkového. Do zavařovačky vrstvěte střídavě modřínové výhony a med. Potom nechte zrát na světlém místě a hotový sirup přeceďte.
Sirup se dá vyrobit i teplou cestou. Třeba z lípy, heřmánku, šeříku, růže, bezu, akátu. Ukážu vám trochu jiný návod >>> tady.
Jak připravit olej z borovice nebo sirup ze šišek, si přečtěte tady.
Užijte si jarní dny ve zdraví a dopřejte si jedlé plevele, které obsahují řadu prospěšných látek pro naše tělo. Přidávejte je do salátů, polévek, pomazánek.
Začtěte se do článku a načerpejte jarní inspiraci. Klikněte sem.