Šeřík, barborka, křen

Tři voňavé bylinky, které možná taky potkáváte na svých procházkách v přírodě. Přečtěte si článek, kde se dozvíte, jak je můžete využít v kuchyni i pro domácí léčbu.

Šeřík obecný

Voňavý šeřík symbolizuje rozkvetlé jaro. Vůně, která uklidňuje a navozuje pocit harmonie. Šeřík je nejen krásný a voňavý, ale taky léčivý. S jeho používáním to však nepřehánějte a užívejte šeřík v malých dávkách. Jak se říká: dobrého po málu.

Nálev z šeříku

Jednou z možností je použít květy na nálev. Ten zklidňuje bolesti v krku, otoky mandlí, podporuje zažívání a metabolismus. Lžičku čerstvých květů přelijte horkou vodou, nechte pod pokličkou vyluhovat 5 až 10 minut a přeceďte.

Šeříkový ocet

Květy naložte do vinného nebo jablečného octa a nechte 1 až 2 týdny za oknem na světlém místě. Pak přeceďte a šeříkový ocet je hotový. Ocet použijte jako obklad při bolestech hlavy – obklad přiložíte za krk nebo přímo na čelo. Ocet zředěný vodou používám jako obklad na pleť nebo jako čistící vodu.

Jak vyrobit jablečný ocet se dočtete tady

Šeříkový sirup

Z květů šeříku vyrábím také sirup. Na výrobu sirupu používám pouze med – ten má sám o sobě léčivé účinky, zatímco cukr je nemá. Postup je stejný jako u sirupu ze smrkových špiček.

Do sklenice navrstvím postupně květy šeříku a střídám s vrstvou medu až zaplním celou sklenici. Nechám stát na světlém místě za oknem. Sklenici zakryji plátýnkem a občas kontroluji, jak se sirupu daří.

Než se pustím do výroby sirupu, nechám květy několik hodin zavadnout. Tím se odpaří z květů voda a sirup není náchylný ke zkažení.

Pokud rostlinu požádáme, zda si můžeme utrhnout její části, a pak je zpracováváme s důvěrou v proces, většinou se nestane nic, co by naše dílo pokazilo.

Při procházce přírodou se na sebe nalaďte skrze svůj dech. Tím, že vědomě dýcháte, ocitnete se v přítomnosti. Pak uslyšíte svůj vnitřní moudrý hlas.

Šeříkový sirup

Šeříkový zákusek

Někdy dostaneme chuť na něco sladkého, ale přitom nechceme příliš zatížit své tělo. Pojďte si připravit chutný zákusek, ve kterém není bílá mouka, cukr, vejce, tvaroh ani další potraviny, které mohou být pro naše tělo problematické.

Srdíčka se šeříkem jsem vyrobila ze strouhaného kokosu, předem namočených a propláchnutých mandlí, rozpuštěného kokosového tuku a šeříkového sirupu – vše je rozmixované.

Ze všech ingrediencí jsem uhnětla těsto, aby zákusek hezky držel pohromadě. Hotový zákusek jsem napěchovala do formiček a dala na pár hodin do mrazáku ztuhnout. Do zákusku můžete přidat borůvky.

šeříkový zákusek

Barborka obecná

Další jarní rostlinou, kterou můžete na svých toulkách potkávat, je barborka obecná. Často ji uvidíte během května na procházkách v přírodě. Kvete žlutě a někdy si ji lidé pletou s řepkou. Svému tělu prospějete, když občas sníte pár listů.

Barborka podporuje chuť k jídlu a příznivě ovlivňuje činnost jater a žlučníku, protože obsahuje hořčiny. Působí močopudně a je o ní známé, že čistí krev. Je tedy vhodnou jarní bylinou.

Listy mají velmi hořkou chuť. Do salátu je obvykle nepřidávám, ale dají se použít k zelenině, čočce, bramborám nebo pokrmům z kopřiv. Obohaťte svůj jídelníček o jedlou plevelnou bylinku, která prospívá zdraví. Květy jsou také mírně hořké. Hezky ozdobí i dochutí jarní saláty, ale hodí se i do jarních pomazánek.

Jaké další bylinky jsou vhodné k jídlu se dočtete tady.

Barborka obecná

Křen selský

Křen je krásná bíle kvetoucí bylina, kterou vídám zplanělou ve volné přírodě, ale také si ji pěstuji na zahradě. Květy chutnají jako křen, ale nejsou štiplavé, ani pálivé. Přidávám je do pomazánek a jarních salátů. Na jaře nebo na podzim se sbírá kořen.

Křenová placka

Látky, které křen obsahuje, působí desinfekčně. Silně prokrvuje, stimuluje krevní oběh, podporuje vykašlávání, zažívání a pomáhá při kloubních potížích. Z křenu si vyrobte známou křenovou placku.

Nastrouhejte křen s jablky a vytvořte placku. Přiložte ji na místo, kde potřebujete působit hojivou silou. Nejprve místo potřete nějakým tukem, ať pokožku nespálíte. Místo, na které obklad přikládáte, se silně prokrví. Pokud dojde k nepříjemnému pálení, obklad odstraňte. Placku použijte v případě zahlenění při virózách.

Jarní listy křenu

Ocet s křenem

Jako obklad na klouby si vyrobte ocet k křenem. Křen nastrouhejte a zalijte vinným nebo domácím jablečným octem. Nechte stát za oknem na světlém místě 10 až 14 dní, pak přeceďte.

Křen s medem

V zimním čase často dostávám dotazy, jak se vypořádat s kašlem. V souvislosti s tím se mi vybavilo, jak jsem u přátel viděla v televizi reklamu, jak se rychle zbavit kašle. Jednoduše užijete nějaký chemický prostředek a je vám v mžiku dobře. Znáte tyhle reklamy?

Byla jsem překvapená, protože televizi nemám už řadu let a měla jsem zato, že tyhle reklamy už neexistují… on ten lék asi utlumí bolest a příznaky, ale příčina zůstává dál. Dokud se na to, co už vám neslouží, opravdu nevykašlete.

Aby se nám lépe odkašlávalo, připravte si domácí medicínu z křenu a medu. Křen nastrouhejte a smíchejte s medem. Poměr asi 1:1. Užívejte několikrát denně do úplného vykašlání se na to… A na závěr se pochvalte, že jste to dokázali.

křen s medem

Zalévejte svou mysl laskavostí

Nechme se překvapit kouzlem, který nám umí naše mysl připravit. Změňme své vnímání, které nám připadá tak skutečné. Podívejme se na věci kolem sebe z jiného úhlu pohledu.

Obviňováním toho, co se děje tam venku, nesvedeme nic… Za naše nemoci nemůže chladné počasí ani nepříjemný člověk.

Naše tělo je moudré a umí k nám mluvit, pokud ho vnímáme.

Někdy se zkrátka potřebujeme jen rozhodnout a udělat první krok. Ty další, co následují, nás většinou příjemně překvapí a vypadají až zázračně…

Linda Mahelová

Milovnice vůní, bylin a zázraků každodennosti

Jsem nadšená bylinářka, aromaterapeutka, autorka e-booku Bylinkový kalendář.

Ráda s vámi sdílím bylinkové recepty v článcích na blogu a online kurzech, které jsem pro vás vytvořila. Těší mě, že kurzy pomohly už stovkám nadšených bylinkářů, kteří jimi v posledních letech prošli.

Přehled všech bylinkových kurzů najdete tady.

Více o mně najdete tady