Tři voňavé bylinky, které možná taky potkáváte na svých procházkách v přírodě. Přečtěte si článek, kde se dozvíte, jak je můžete využít v kuchyni i pro domácí léčbu.
Voňavý šeřík symbolizuje rozkvetlé jaro. Vůně, která uklidňuje a navozuje pocit harmonie. Šeřík je nejen krásný a voňavý, ale taky léčivý. S jeho používáním to však nepřehánějte a užívejte šeřík v malých dávkách. Jak se říká: dobrého po málu.
Jednou z možností je použít květy na nálev. Ten zklidňuje bolesti v krku, otoky mandlí, podporuje zažívání a metabolismus. Lžičku čerstvých květů přelijte horkou vodou a nechte pod pokličkou vyluhovat 5 – 10 minut.
Květy naložte do vinného nebo jablečného octa a nechte 1-2 týdny za oknem na světlém místě. Pak přeceďte a šeříkový ocet je hotový. Ocet použijte do salátů nebo jako obklad při bolestech hlavy – obklad přiložíte za krk nebo přímo na čelo. Ocet zředěný vodou používám jako obklad na pleť nebo jako čistící vodu.
Z květů šeříku vyrábím také sirup. Na výrobu sirupu používám nejraději med. Postup je stejný jako u sirupu ze smrkových špiček. Do sklenice navrstvím postupně květy šeříku a střídám s vrstvou medu až zaplním celou sklenici. Nechám stát na světlém místě za oknem. Sklenici zakryji plátýnkem a občas kontroluji, jak se sirupu daří. Než se pustím do výroby sirupu, nechám květy několik hodin zavadnout, tak se odpaří z květů voda a sirup není náchylný ke zkažení.
Pokud rostlinu požádáme, zda si můžeme utrhnout její části, a pak je zpracováváme s důvěrou v proces, většinou se nestane nic, co by naše dílo pokazilo.
Při procházce přírodou se na sebe nalaďte skrze svůj dech. Tím, že vědomě dýcháte, ocitnete se v přítomnosti. Pak uslyšíte svůj vnitřní moudrý hlas.
Srdíčka se šeříkem jsem vyrobila ze strouhaného kokosu, mandlí a rozpuštěného kakaového másla. Na závěr jsem přidala trochu šeříkového sirupu – vše je rozmixované. Potom jsem dala zákusek na pár hodin do mrazáku. Do zákusku můžete přidat třeba nepražené kakao a borůvky.
Další rostlinou, kterou teď můžete na svých toulkách potkávat, je barborka obecná. Často ji uvidíte během května na procházkách v přírodě. Kvete žlutě a někdy si ji lidé pletou s řepkou. Svému tělu prospějete, když občas sníte pár listů.
Barborka podporuje chuť k jídlu a příznivě ovlivňuje činnost jater a žlučníku, protože obsahuje hořčiny. Působí močopudně a je o ní známé, že čistí krev. Je tedy vhodnou jarní bylinou.
Listy mají velmi hořkou chuť. Do salátu je obvykle nepřidávám, ale dají se použít k zelenině, pohance nebo čočce. Můžete ji přidat i k dalším pokrmům a obohatit tak svůj jídelníček o jedlou plevelnou bylinku, která prospívá zdraví. Květy jsou také mírně hořké. Hezky ozdobí i dochutí jarní saláty.
Křen je krásná bíle kvetoucí bylina, kterou vídám zplanělou ve volné přírodě, ale také si ji pěstuji na zahradě. Květy chutnají jako křen, ale nejsou štiplavé, ani pálivé. Přidávám je do pomazánek a jarních salátů. Na jaře nebo na podzim se sbírá kořen.
Látky, které křen obsahuje, působí desinfekčně. Silně prokrvuje, stimuluje krevní oběh, podporuje vykašlávání, zažívání a pomáhá při kloubních potížích. Z křenu si vyrobte známou křenovou placku.
Nastrouhejte křen s jablky a vytvořte placku. Přiložte ji na místo, kde potřebujete působit hojivou silou. Nejprve místo potřete nějakým tukem, ať pokožku nespálíte. Místo, na které obklad přikládáte, se silně prokrví. Pokud dojde k nepříjemnému pálení, obklad odstraňte.
Na podporu chuti k jídlu nebo jako obklad na klouby si vyrobte ocet k křenem. Křen nastrouhejte a zalijte vinným nebo domácím jablečným octem. Nechte stát za oknem na světlém místě 10 – 14 dní, pak přeceďte a přidávejte do salátů nebo užívejte po lžičkách s vodou na posílení dýchacích cest a pro dobré trávení.
Křenové víno – nastrouhejte kořen a zalijte 3/4 litru bílého vína. Nechte macerovat 10-14 dní. Následně přeceďte a užívejte jednu lžíci po každém jídle. Křenové víno pomáhá při nedostatečné funkci žlučníku a zlepšuje trávení.
V zimním čase často dostávám dotazy, jak se vypořádat s kašlem. V souvislosti s tím se mi vybavilo, jak jsem u přátel viděla v televizi reklamu, jak se rychle zbavit kašle. Jednoduše užijete nějaký chemický prostředek a je vám v mžiku dobře. Znáte tyhle reklamy?
Byla jsem překvapená, protože televizi nemám už řadu let a měla jsem zato, že tyhle reklamy už neexistují… on ten lék asi utlumí bolest a příznaky, ale příčina zůstává dál. Dokud se na to, co už vám neslouží, opravdu nevykašlete.
Aby se nám lépe odkašlávalo, připravte si domácí medicínu z křenu a medu. Křen nastrouhejte a smíchejte s medem. Poměr asi 1:1. Užívejte několikrát denně do úplného vykašlání se na to… A na závěr se pochvalte, že jste to dokázali.
Obviňováním toho, co se děje tam venku, nesvedeme nic… Za naše nemoci nemůže chladné počasí ani nepříjemný člověk. Ale naše tělo je moudré a umí k nám mluvit, pokud ho vnímáme.
Někdy se zkrátka potřebujeme jen rozhodnout a udělat první krok. Ty další, co následují, nás většinou příjemně překvapí a vypadají až zázračně…