Vůně jara na začátku dubna. Po ránu je vzduch ještě chladný, ale probouzející se příroda už voní jarem. Voní první vykukující lístečky kopřiv, česnáčku, bršlice, popence,.. voní jarní paprsky slunce. Jaro začíná propukat a nabírá na síle. Prožijte si nádherný čas a nechte se prostoupit energií zrození jara.
Je to výborná léčivka téměř na všechny neduhy. Hojí zánětlivou pokožku, pomáhá při zánětech v těle, průjmech a špatném zažívání. Umí pomoci při kašli, zahlenění, podporuje funkci ledvin, očišťuje játra, pečuje o sliznice.
Připravte z něj špenát, masku na pleť, bylinkovou sůl, přidejte ho do polévek a pomazánek. A také si ho nasušte na zimní období.
Popenec je hojně vyskytující se bylina s plazivým stonkem. Najdete ho počátkem jara na okrajích lesů, loukách, v zahradách. Začíná kvést na začátku jara (v dubnu), květy má modré, fialové, někdy i světle modré až bílé. Vůni má podobnou hluchavce.
Sbírejte ho na jaře na počátku kvetení, což bývá během dubna. Tehdy má výraznou kořeněnou vůni a chuť. Ale můžete ho sbírat i později, kvete až do léta.
Před lety jsem na zahradu vysadila popenec, protože jsem toužila po zeleném jedlém trávníku, který nebudu muset sekat, jen ho sklízet a jíst. Popenec mé přání splnil. Rozrostl se po cestičkách a objevil se i na záhonech. Žije tak v harmonii s dalšími bylinkami a zeleninou, kterou na zahradě pěstuji. Navíc je užitečný pro hmyz – mají ho rády včely i čmeláci.
Nepěstujte trávník. Nechte ho, aby se pěstoval sám.
Popenec má tu výhodu, že ho nemusíte ani zalévat a roste i v sušších obdobích. Je to zkrátka plevel, o který se nemusíte tolik starat, ale který vám udělá vynikající službu, za kterou mu budete vděční.
Když jdu na zahradu pro zelené listy do salátu, vždycky se mi připlete do ruky. Doma z něho připravím pomazánku, salát nebo si z něj udělám očistnou masku na pleť.
Popenec se hodí i do bylinkových solí, které upotřebíte v zimě. Usušenou nať popence rozmixujte se solí, potom uchovejte v zavařovačce.
Dobrá je i kombinace popence s dalšími bylinkami, které si pěstujete na zahradě. Třeba se saturejkou, tymiánem nebo rozmarýnou.
Nálev připravujte vždy čerstvý a dopřejte si ho, když potřebujete pomoci při zahlenění nebo obecně při potížích s dýchacími cestami. Pomáhá dobrému trávení, odkyseluje tělo, podporuje naši vitalitu, očisťuje po zimě játra a tím také pokožku. Nálev užívejte v případě potřeby 2-3x denně po dobu jednoho nebo dvou týdnů.
Jaro přináší energii zrození. Venku postupně vyrůstají bylinky, naše poklady. Poznejte recepty nejen na pokrmy z bylinek – saláty, pomazánky, pesta, špenáty, omáčky a bylinkové soli, ale i na výrobu mastí, sirupů, bylinných směsí.
Klikněte na fotku a pojďte se to naučit.