Pampeliškový kořen pro očistu těla

K vůni jara patří louky poseté zlatými pampeliškami, ale ještě než vykvetou, dopřejte si kořen. Kořen pampelišky je jedna z nejlépe účinkujících bylinek na očistu těla. Je mírně hořký a chvilku to možná potrvá, než si na tu chuť zvyknete, ale pak si ho nejspíš oblíbíte a budete ho přidávat do salátů, nebo chroupat jen tak. 

O kořenu pampelišky jsem natočila video. Podívejte se kliknutím na odkaz nebo níže tady na stránce:

Léčivá síla pampeliškového kořene

Kořen pampelišky výrazně očisťuje játra, žlučník, slinivku a slezinu. Pomáhá vylučovat toxiny z těla a působí močopudně, což přispívá i k očistě ledvin a močového systému. Pampeliška podobně jako kopřiva čistí krev, proto je vynikající bylinkou, pokud máte potíže s pokožkou – akné, ekzémy, nehojící se rány na kůži.

Očistou těla bylinkami přispějete ke zlepšení vašeho zdravotního stavu, budete se cítit také méně unavení, zlepší se vám pleť, lépe vám porostou vlasy. Jak vidíte, pampeliška je velmi všestranně působící bylina.

Kdy očistit tělo bylinkami

Očista těla je vhodná nejen při potížích v oblasti trávicího a dýchacího systému – jste zahlenění, máte časté virózy, průjmy nebo naopak zácpu. Je vhodná také při potížích s pohybovým aparátem – kloubní a svalové bolesti. Nebo se cítíte unavení, přetížení, máte nečistou pleť, ekzémy, apod.  Ale dá se říci, že pomáhá i v řadě dalších případů. Při pravidelném užívání pampeliškového kořene to však sami brzy zaznamenáte.

Očistu přizpůsobte tomu, zda užíváte nějaké léky a postupujte po krůčcích. Často je lepší začít s menším dávkováním léčivé bylinky a vnímat, jak se cítíte.

Inspirujte se v článku o jedlých bylinkách. Ty nám mohou pomoci více, než kupované chemicky vyrobené doplňky stravy.

Sběr kořene

Na sběr vyrazíme nejlépe na jaře před rozkvětem nebo na podzim. Kořen je takový sklad všech výživných látek, které rostlina pro svůj růst potřebuje. Když rostlina začne kvést, jsou z kořene tyto látky posílány do květu, aby se později mohla vytvořit semena a rostlina se rozmnožila. Na podzim se tyto látky zase stahují zpět do kořene.

Sběr je ideální po dešti i za deště. Kořeny jdou pak lehce vyrýpnout. Ale můžete je sbírat i za suchého počasí. Dbejte na to, abyste je sbírali v čistém prostředí. Jak správně bylinky sbírat, sušit a skladovat, se dočtete v článku.

Jak zpracovat kořen pampelišky

Nasbírané kořeny umyjte pod tekoucí vodou a očistěte od zeminy. Potom je rozkrájejte na menší kousky a usušte nejlépe v troubě nebo sušičce do 40°C, tak zachováte účinné látky. Po usušení kořen uskladněte ve skleněné zavařovačce, aby zpět nenasál vzdušnou vlhkost.

Odvar z kořene pampelišky

  • dvě lžičky usušeného kořene zalijte 1/4 litrem studené vody
  • přiveďte k varu a vařte  pod pokličkou zhruba 10 minut
  • pak nechte 1/4 hodiny vyluhovat a přeceďte

Odvar užívejte podle potřeby – jednou až dvakrát denně. Vnímejte své tělo, napoví vám. Pampeliška je sama o sobě bylinka, která obvykle nevykazuje nežádoucí účinky. Pokud je vaše tělo příliš zanesené, pak se může snadno stát, že vás zřejmě detoxikační projevy neminou.

Prášek z kořene

Po usušení kořen rozmixuji na prášek. Pak ho užívám po lžičkách týden až čtrnáct dní, jednu až dvě lžičky denně a zapiji sklenicí vody. Také prášek skladuji ve skleněné zavařovačce.

Kapsle

Jestli by vám bylo příjemnější užívat prášek ve formě kapslí, můžete ho naplnit do kapslí. Vidíte na dalším obrázku. Užití kapslí: zhruba 2-4x denně po dobu dvou týdnů.

Pampelišková káva

Z kořene pampelišky si můžete připravit i nepravou kávu. Vyzkoušejte i tuto variantu. Jak na to se dozvíte v článku.

Jak už jste se dočetli, pampeliška je bylinka, která našemu tělu přináší mnoho zdravotních benefitů. Pokud si z ní připravíte nápoj – nepravou kávu, prospějete svému tělu, protože neobsahuje kofein. Ten má na náš organismus škodlivé účinky. Stejně je tomu tak i u dalších nápojů, které kofein obsahují – matcha čaj a kakao.

Kofein může mít na svědomí vypadávání vlasů, únavu, stárnutí pokožky, tvorbu vrásek, psychické vyčerpání, a další. Tyto nepříjemné vedlejší účinky vám bylinná káva nepřivodí.

Můžete vyzkoušet i kávu z praženého kořene čekanky nebo lopuchu. Co jíme a pijeme, má velký vliv na naše zdraví. Pečujte o své tělo a zdraví, budete se cítili fit.

Kořeny pampelišky do salátu

Kořeny doporučuji občas sníst jen tak samotné, podpoříte jaterní a žlučníkovou činnost. Nebo z nich připravte salát. Přidejte ho do zeleninových salátů.

Omytý kořen nakrájejte najemno, přidejte listy pampelišky a zeleninu. Dochuťte citronovou šťávou, medem, javorovým nebo bylinkovým sirupem z medu. Salát posypejte i jarními květy. Je radost jíst „rozkvetlý“ salát.

Očistěte na jaře a na podzim své tělo, zbavte ho toxinů, které způsobují přetížení organismu, únavu, bolesti kloubů, sklon k častým zánětům, a další.

Získejte návod na kompletní očistu

Linda Mahelová

Milovnice vůní, bylin a zázraků každodennosti

Jsem nadšená bylinářka, aromaterapeutka, autorka e-booku Bylinkový kalendář.

Ráda s vámi sdílím bylinkové recepty v článcích na blogu a online kurzech, které jsem pro vás vytvořila. Těší mě, že kurzy pomohly už stovkám nadšených bylinkářů, kteří jimi v posledních letech prošli.

Přehled všech bylinkových kurzů najdete tady.

Více o mně najdete tady