Čekanku vnímám jako něžnou bylinku se silným účinkem. Blankytně modrý kvítek i celá rostlina působí především na očistu jater. Květ je velmi jemný a sbíráme ho nejlépe dopoledne, když je plně rozvitý.
Pokud cítíme vyčerpání, únavu, nechuť do života, nejspíš o pozornost volají naše játra… Dopřejte jim péči a podpořte očistu svého těla. Třeba právě čekankou. Čas na sběr kořenů, které mají ještě silnější účinky než nadzemní části rostlin, je nejlépe na jaře před rozkvětem a na podzim po odkvětu rostlin.
Sbírat můžete celou kvetoucí nať i kořeny. Ty sbírejte na jaře před rozkvětem nebo na podzim po odkvětu čekanky. Obvykle v dubnu až květnu a v říjnu a listopadu. Kvetoucí nať čekanky suším zavěšenou ve svazcích, dobře a rychle tak prosychá. Po usušení celou nať nařežu na menší kousky a přesypu do skleněné nádoby. Uchovávám v temnu.
Ze sušené natě čekanky vyrábím mast, olej nebo ji přidávám do bylinkových směsí pro očistu těla, na podporu činnosti slinivky, jater, žlučníku. Pomáhá při nedostatečném nebo pomalém zažívání, užívá se při léčbě cukrovky, nečisté či unavené pleti. Prospívá i vlasové pokožce při výskytu lupů ve vlasech.
Kořen čekanky po vyrýpnutí a omytí nakrájím do zeleninového salátu. Má sice hořkou chuť, ale občas je dobré jeden nebo dva kousky sníst. Podpoříme tak činnost našich jater.
Zbytek kořenů, které nasbírám, omyji a nakrájím na menší kousky. Potom usuším v sušičce. Když jsou kořeny dobře usušené (praskají), dávám je do skleněné nádoby, aby zpět nenasály vzdušnou vlhkost. Pak z nich připravuji odvar.
Kdysi se čekankový kořen používal jako náhražka kávy. Dnes se tento trend zase vrací zpět a v obchodech se zdravou výživou najdete pražený čekankový kořen pod různým označením. Čekankovou kávu si můžete snadno připravit i doma. Má příjemnou chuť a je na rozdíl od pravé kávy zdravá. Návod jsem sepsala do článku o pampeliškové kávě.
Přečtěte si, jak připravit pampeliškovou kávu.
Nálev je vhodný na podporu očisty jater, žlučníku. Pomáhá našemu trávení, zlepšuje metabolismus, užívá se při překyselení organismu, potížích s lupy ve vlasech.
Odvar připravte z čerstvých nebo usušených kořenů:
Mast z čekanky příjemně zvláčňuje a omlazuje pleť. Natírejte jí na pleť, dekolt, namáhanou pokožku na rukou, nohou. Při pravidelném používání zaznamenáte, že je vaše pleť vláčná a zdravě vypadající. Příprava je následující:
Aby vám mast mohla lépe pomoci, je dobré pravidelně užívat čekankovou nať nebo kořeny i vnitřně. Uvidíte sami, až se do toho pustíte.
Spojte se s kořeny rostlin a přijměte jejich hojivou sílu. Jejich blahodárné účinky pocítíte už zakrátko. Zvláště tehdy, když je sbíráte a užíváte ve správný čas a správně připravené.
Podívejte se na video o čekance (další videa sledujte TADY.)