Jezte plevel!

S jarem přichází možnost nasbírat si čerstvé bylinky do salátu. Říkáme jim plevel. Výhodou je, že rostou téměř všude kolem nás a kdyby někteří z nás tak často kolem sebe zbytečně nesekali, mohli by si i ostatní na zdravých jarních lahodách pochutnat…

Proč se zmiňuji o zbytečném sekání? Když se podívám kolem sebe, mám někdy pocit, že lidé se snad bojí trávy. Jakmile kousek povyroste, už běží pro sekačku. Trávu měří svým ostřížím zrakem, a když povyroste nad jejich limitní míru, musí ji ihned zkrátit.

Tohle docela chápu v zámeckých parcích a městech, ale na venkově a na zahrádkách u domu, kde právě přirozeně můžeme dát prostor jedlým rostlinám a plevelům, tam to vnímám jako ochuzení se o dar přírody. Zkusme se na plevele a jedlé rostliny dívat jako na příležitost, jak obohatit svůj jídelníček. 

Více k tomu s úsměvem tady: http://www.ekozahrady.com/dobry_vtip.htm Zkusme se na tu „trávu“ dívat více přátelštěji.. :-)

Teď je nejlepší doba, kdy můžeme květy ozdobit salát. Použít lze třeba květ trnky, třešně, jabloně, hrušně, mirabelky, brzy z jara fialky, později zase rozrazilem, kuklíkem, barborkou, řeřišnicí,.. Salát s květy nejen hezky vypadá, ale dodá nám také minerální látky.

Salát si můžeme vytvořit třeba celý jen z jedlých plevelů. Do toho se pusťte, když už nebudete zaskočeni jejich chutí, která pro někoho může být hořká, lehce kyselá, neznámá. Nebo můžeme přidat jedlé plevele třeba k hlávkovému salátu, čekankovému salátu, salátu z řapíkatého celeru, rajčat, okurek, ředkviček, apod…

Jarní (plevel) bylinky, které můžete sníst: 

–   bršlice kozí noha, která dobře působí na močový systém

–   jitrocel kopinatý, který působí na dýchací systém a čištění krve

– pampeliška, která ovlivňuje řadu pochodů v těle, podporuje metabolismus, činnost jater, žlučníku, slinivky.

ptačinec najdete na jaře i na zahrádkách, používá se do salátů, pomazánek a je velmi chutný.

Jak si z ptačince udělat pleťovou masku, nápoj nebo omáčku, se dočtete v článku o ptačinci.

česnáček je další oblíbená bylinka, která se hojně používá do salátů a dobře hojí dásně, močový systém a zažívání.

Z česnáčku si vyrábím vynikající ocet, kterým dochucuji saláty, omáčky i pomazánky. Článek o octu z česnáčku najdete tady. Celý článek o česnáčku můžete přečíst ZDE. 

Pokud nejste zvyklí, zkuste pro začátek jen pár listů. Když přijímáme do svého života i planě rostoucí byliny, proměňujeme se sami. Naladíme se na dary přírody, které nás obklopují. Jsme více schopní vnímat sebe i své nastavení.

Víme, co nám doopravdy dělá dobře a po čem naše tělo touží. Málokdy si pak řekne o párek, který už vlastně ani není párek… nebo hranolky s tatarkou a podobné :-) Prospíváme tak nejen svému tělu, ale svým přístupem zkvalitňujeme své okolí. A možná se i na to sekání trávy začneme dívat jinak.

Inspirujte sebe i ostatní kolem vás. Přeji vám hezký Provoněný den.

Trnka, bršlice 2

Linda Mahelová

Jsem bylinářka, aromaterapeutka, milovnice vůní, bylin a zázraků každodennosti.

Autorka programů Zahrada mysli, Očista těla kořeny, e-booku 10 bylin k očistě vašeho těla a Bylinkového kalendáře.

Inspiruji druhé, aby skrze vztah k přírodě objevili vztah k sobě.

Více o mně najdete tady>>

Celoroční program o bylinkách naleznete zde >>


Vytvořila jsem program pro zdravou ženu >>


Očistěte své tělo pomocí kořenů rostlin >>

Komentáře