Jezte plevel!

S jarem přichází možnost nasbírat si čerstvé bylinky do salátu. Říkáme jim plevel. Výhodou je, že rostou téměř všude kolem nás, a kdyby někteří tak často zbytečně nesekali, mohli by si i ostatní na zdravých jarních lahodách pochutnat…

Proč se zmiňuji o zbytečném sekání? Když se podívám kolem sebe, mám někdy pocit, že lidé se snad bojí trávy. Jakmile kousek povyroste, už běží pro sekačku. Trávu měří svým ostřížím zrakem, a když povyroste nad jejich limitní míru, musí ji ihned zkrátit.

Tohle docela chápu v zámeckých parcích a městech, ale na venkově a na zahrádkách u domu, kde právě přirozeně můžeme dát prostor jedlým rostlinám a plevelům, tam to vnímám jako ochuzení se o dar přírody. Zkusme se na plevele a jedlé rostliny dívat jako na příležitost, jak obohatit svou stravu. A nejen to. Tím, že přijmeme plevelné rostliny, přijímáme i moudrost přírody a její přirozenost.

Více k tomu s úsměvem tady: http://www.ekozahrady.com/dobry_vtip.htm Zkusme se na tu „trávu“ dívat více přátelštěji.. :-)

Jedlé květy do salátu

Na jaře je nejlepší doba, kdy můžeme květy ozdobit salát. Nasbírejte si třeba květ trnky, třešně, jabloně, hrušně, mirabelky, brzy z jara fialky, později zase rozrazil, kuklík, barborku, řeřišnici,.. Salát s květy nejen hezky vypadá, ale dodá nám také minerální látky.

Salát si můžeme vytvořit třeba celý jen z jedlých plevelů. Do toho se pusťte, když už nebudete zaskočeni jejich chutí, která pro někoho může být hořká, lehce kyselá, neznámá. Nebo přidejte jedlé plevele třeba k hlávkovému salátu, čekankovému salátu, salátu z řapíkatého celeru, rajčat, okurek, ředkviček, apod…

Jarní (plevel) bylinky, které můžete sníst:

–   bršlice kozí noha, která dobře působí na močový systém a celkově očišťuje tělo

–   jitrocel kopinatý; působí na dýchací systém a čištění krve

pampeliška; ovlivňuje řadu pochodů v těle, podporuje metabolismus, činnost jater, žlučníku, slinivky

ptačinec najdete na jaře i na zahrádkách, používá se do salátů, pomazánek a je velmi chutný.

Jak si z ptačince udělat pleťovou masku, nápoj nebo omáčku, se dočtete v článku o ptačinci.

česnáček je další oblíbená bylinka, která se hojně používá do salátů a dobře hojí dásně, močový systém a zažívání.

Z česnáčku si vyrábím vynikající ocet, kterým dochucuji saláty, omáčky i pomazánky. Článek o octu z česnáčku najdete tady. Celý článek o česnáčku najdete TADY. 

Pokud nejste zvyklí, zkuste pro začátek jen pár listů. Když přijímáme do svého života i planě rostoucí byliny, proměňujeme se sami. Naladíme se na dary přírody, které nás obklopují. Jsme více schopní vnímat sebe i své nastavení.

Víme, co nám doopravdy dělá dobře a po čem naše tělo touží. Málokdy si pak řekne o párek, který už vlastně ani není párek… nebo hranolky s tatarkou a podobné :-) Prospíváme tak nejen svému tělu, ale svým přístupem zkvalitňujeme své okolí. A možná se i na to sekání trávy začneme dívat jinak.

Inspirujte sebe i ostatní kolem vás. Přeji vám hezký Provoněný den.

Linda Mahelová

Milovnice vůní, bylin a zázraků každodennosti. Jsem nadšená bylinářka, aromaterapeutka, autorka e-booků 10 bylin k očistě vašeho těla a Bylinkového kalendáře. Více o mně najdete tady>>

Ráda s vámi sdílím bylinkové recepty v článcích na blogu a online programech, které jsem pro vás vytvořila. Těší mě, že programy pomohly už stovkám nadšených bylinkářů, kteří jimi v posledních letech prošli.

Učím vás vyrábět své bylinkové poklady - masti, tinktury, likéry, sirupy, octy, bylinné směsi a mnoho dalšího v online programu Vůně bylin. Inspirace, rituály, meditace a návody na výrobu bylinkových dobrot najdete v celoročním online kurzu Zahrada mysli. Hojivou sílu bylin a meditací poznáte v programu Zdravá žena, kterým vás budu krok za krokem provázet. Jak mít krásnou pleť, zdravé vlasy, žít bez vleklé únavy se naučíte v programu Očista těla kořeny.>>

Inspiruji druhé, aby skrze vztah k přírodě objevili vztah k sobě.

Komentáře