Miluju pampelišky

Jistě nám dělá radost, když se na jaře všechno zazelená, vyraší čerstvé výhonky a pupeny stromů, voní tráva, déšť zavlaží krajinu,… Vstupujeme do procesu obnovy, pomyslně přijímáme nové zrození. Stejně jako příroda začíná vytvářet nové listy, květy, stromy, život.

Otevřít se jarní síle zrození. Uctít i ten malý život v trávě.

Krajina posetá zlatými pampeliškami ve mně vyvolává nevídanou radost už od dětství. Líbí se mi, jak Stvořitel ozdobil trávu zlatou barvou. Uvelebím se mezi pampeliškami a koukám na oblohu. Za chvíli se má mysl zklidní. Včely poletují kolem. Dýcháním uvolním tělo a cítím, jak se ve mně rozlévá jarní síla…

Sběr pampelišky

Pampeliška se sbírá celá. Kořen nejlépe na podzim po odkvětu nebo časně na jaře. Působí velmi očistně na celé tělo. Jak užívat kořeny pampelišky si přečtěte v článku. Listy můžete sbírat stále, třeba do salátů, na šťávu, ale nejlepší jsou brzy na jaře.

Květy pampelišky můžete i sušit a používat do bylinných směsí, na výrobu masti. Potom sbírejte květy, které jsou na počátku rozkvětu.

Pampeliška na počátku rozkvětu

Na obrázku dole vidíte vlevo květ na počátku rozkvětu, vpravo je pampeliška v plném rozkvětu – ta by vám při usušení tzv. zpápěřila, protože květy postupně dozrávají. Usušené květy by byly znehodnocené, sbírejte tedy na počátku kvetení.

Léčivá síla pampelišky

Pampeliška blahodárně působí na celé tělo. Posiluje ledviny, játra, žaludek, slinivku. Listy i kořen výrazně posilují organismus:

  • působí močopudně – čistí ledviny od toxinů
  • pomáhá při cukrovce – harmonizuje hospodaření s krevním cukrem
  • podporuje správnou činnost jater – pomáhá s očistou pokožky, při zanícených ranách, vyhlazuje a omlazuje pleť

Recepty z pampelišky

Pampeliška je jedna z nejznámějších a nejužívanějších bylinek pro svou dostupnost. V době kvetení ji zkrátka nepřehlédneme, roste všude: v parcích, zahradách, na loukách, okrajích chodníků, v příkopech u silnice,…

Pro své léčivé účinky je velmi oblíbenou bylinkou. Ale myslím si, že nám dělá radost i její krásně zlatá barva, která symbolizuje jaro. Připravte si z pampelišky jarní posilující nápoj, mast, sirup, pleťovou vodu nebo třeba bylinkové máslo.

Pampeliškový sirup s medem

Květy prokládám vždy pouze medem. Ten má četné léčivé účinky, zatímco cukr (bílý nebo třtinový) je nemá.

Střídám vrstvu medu a pampelišek a naplním po okraj sklenice. Nechám stát za oknem několik týdnů. Občas se podívám, co se ve sklenici děje a ochutnám. Za pár týdnů se na dně začne tvořit sirup, který přecedím.

Likér z pampelišky pro děti

  • do litru jablečné šťávy přidejte lžičku kardamomu, kmínu, zázvoru a badyánu, hrst pampelišek a listů meduňky
  • přidejte 5 lžic medu a svařte
  • po vychladnutí přeceďte, naplňte do lahve a uchovejte v temnu

Likér působí na podporu chuti k jídlu.

Posilující nápoj z pampelišky, kopřivy a jitrocele

Všechny byliny (asi hrst) properte a nechte chvíli namočené ve vodě. Poté rozmixujte a přeceďte. Pijte jeden nebo dva týdny. Budete se cítit jako znovuzrození.

Pampelišková pleťová voda

  • hrst květů pampelišky uvařte asi ve 1/4 l vody 15-20 minut pod pokličkou
  • nechte vychladit a sceďte
  • přelijte do lahve a používejte každé ráno a večer na omývání pleti

Pleťová voda z pampeliškových květů velmi dobře čistí pokožku. Pokud máte potíže s akné, trpíte ekzémem nebo jinou kožní chorobou, užívejte vnitřně také nálev z pampelišky nebo odvar z kořene. Návod na přípravu a užívání kořene pampelišky najdete tady.

Poupata pampelišky

Poupata pampelišky se dají také jíst. Nasbírejte nerozvitá poupata pampelišek a přidejte je do salátů a zeleninových jídel. Můžete je krátce podusit na vodě a přidat k zelenině.

Buďte však připraveni na to, že mají hořkou chuť. Ta prospívá našim játrům, ostatně tak je tomu s celou pampeliškou. Proto jí také na jaře užíváme.

Nálev z pampelišky

Kdo rád pije nálevy z bylinek, může si ho připravit z celé nati nebo kombinace natě, kořenů i květů. Ráda si dopřávám nálev jen z usušených květů, které mají velmi příjemnou medovou vůni i chuť. Ale je potřeba pampeliškové květy sbírat na počátku kvetení, jak je uvedeno výše.

  • nálev připravte spařením usušené nati (na jednu polévkovou lžíci zhruba 1/4 litru vroucí vody)
  • nechte vyluhovat pod pokličkou 5-10 minut a přeceďte

Pampelišková mast

Vyrobte si mast z květů pampelišek. Má vynikající účinky na omlazení pleti. Vaše pleť bude krásně vláčná a hebká. Jak vyrobit mast se dočtete v článku tady.

Pampelišková mast z květů

Klikněte na fotku a přečtěte si návod na výrobu pampeliškové masti.

Salát s vůní jarních bylin

Když mě přijedou navštívit přátelé, připravuji jim saláty z bylinek. Jsou nadšení, jak úžasně takový salát z jedlých bylinek chutná, a tak jim někdy ukážu přípravu. Jdeme na zahradu a natrháme si zelené listy planých bylinek, které právě rostou. Salát dochutím medem a citronovou nebo pomerančovou šťávou. Někdy použiji i bylinkový sirup.

Na jaře salát zdobím květy pampelišky, hluchavky, plicníku, řeřišnice nebo violky, a dalších. Saláty z planých bylinek podporují zažívání a odlehčí tělu.

Zvláště, pokud jste zvyklí pouze na tzv. klasickou stravu – pečivo, přílohy, maso, barevné limonády. Často jsme kvůli takovému stravování přetížení a unavení – jarní únava, srdečně-cévní onemocnění, kožní a dýchací potíže, průjmy, zácpy, neschopnost soustředit se, nespavost, otoky kloubů, či vážnější zdravotní potíže.

Inspirujte se, připravujte si jarní saláty a pijte dostatek čisté vody. Budete se zanedlouho cítit lépe a zlepší se vám trávení. Možná budete zpočátku pociťovat lehce projímavé účinky bylinek (třeba listy pampelišky takové účinky mají), ale pokud je vaše tělo přetížené, potřebuje vyčistit:)

Očistná jarní kúra s pampeliškou

Pokud chcete účinně očistit na jaře své tělo, začněte s břízou a potom si dopřejte očistnou kúru z pampelišky. Návod na důkladnou jarní očistu těla najdete na tomto odkazu.

Užijte si pampelišku a přeji vám krásný Provoněný den.

Linda Mahelová

Milovnice vůní, bylin a zázraků každodennosti

Jsem nadšená bylinářka, aromaterapeutka, autorka e-booku Bylinkový kalendář.

Ráda s vámi sdílím bylinkové recepty v článcích na blogu a online kurzech, které jsem pro vás vytvořila. Těší mě, že kurzy pomohly už stovkám nadšených bylinkářů, kteří jimi v posledních letech prošli.

Přehled všech bylinkových kurzů najdete tady.

Více o mně najdete tady