Miluju pampelišky

Na jaře máme rádi, když se všechno zazelená, vyraší čerstvé výhonky a pupeny stromů, voní tráva, jarní déšť zavlaží krajinu,… Přichází čistá energie. Vstupujeme do procesu obnovy, pomyslně přijímáme nové zrození. Stejně jako příroda začíná vytvářet nové listy, květy, stromy, život.

Udělat si na sebe čas je velmi hojivé pro naši duši. Takových pár minut času jen pro sebe dokáže zázraky.

Krajina posetá zlatými pampeliškami ve mně vyvolává nevídanou radost už od dětství. Líbí se mi, jak Stvořitel ozdobil trávu zlatou barvou. Uvelebím se mezi pampeliškami a koukám na oblohu. Za chvíli se má mysl zklidní. Včely poletují kolem mně. Dýcháním uvolním své tělo. Nasytím se pocitem jen tak být. Cítím, jak se uvnitř mě obnovuje síla jara…

Sběr pampelišky

Pampeliška se sbírá celá. Kořen nejlépe na podzim po odkvětu nebo časně na jaře. Působí velmi očistně na celé tělo. Jak připravit kořeny pampelišky – přečtěte si v článku. Listy můžete sbírat stále, třeba do salátů, na šťávu, ale nejlepší jsou brzy z jara.

Květy pampelišky můžete sbírat i na sušení – používat později do čajových směsí, na výrobu masti. Potom sbírejte květy, které jsou na počátku rozkvětu. Na obrázku dole vidíte vlevo květ na počátku rozkvětu, vpravo je pampeliška v plném rozkvětu – ta by vám při usušení tzv. zpápěřila, protože květy postupně dozrávají. Usušené květy by byly znehodnocené, sbírejte tedy na počátku kvetení.

Léčivá síla pampelišky

Pampeliška blahodárně působí na celé tělo. Posiluje ledviny, játra, žaludek, slinivku. Listy i kořen výrazně posilují organismus:

  • působí močopudně – čistí ledviny od toxinů,
  • pomáhá při cukrovce – harmonizuje hospodaření s krevním cukrem,
  • podporuje správnou činnost jater – pomáhá tak očistit pokožku, zanícené rány, vyhlazuje a omlazuje pleť.

Recepty z pampelišky:

Pampeliškový likér na posílení jater:

  • Nasbírejte si hrst květů a pár kořenů, které nakrájejte. Přidejte vymačkanou šťávu z listů pampelišek (zhruba dvě hrsti) a vše přelijte asi 1/2 l převařené vlažné vody,
  • přidejte 1/2 l pálenky a nechte 1-2 týdny stát na okně, aby mohlo působit světlo a slunce,
  • poté přeceďte a užívejte po lžičkách na posílení jater.

Pampeliškový sirup:

Květy prokládám medem. Vždy vrstva medu a pampelišek a naplním po okraj. Nechám stát za oknem několik týdnů. Občas se můžete podívat, co se ve sklenici děje a ochutnat. Za pár týdnů se na dně začne tvořit sirup, který přecedíte.

Pampeliškový lektvar:

  • Do bílého vína přidejte otrhané květy bez zeleného lůžka, můžete přidat i pár kořenů,
  • nechte vyluhovat 1-2 týdny, obsah občas protřepejte,
  • poté víno přeceďte a uchovejte v temnu.

Pomáhá při nechutenství, žaludečních obtížích nebo při horečkách.

Likér z pampelišky pro děti:

  • Do litru jablečné šťávy přidejte lžičku kardamomu, kmínu, zázvoru a badyánu, hrst pampelišek a meduňky,
  • přidejte 5 lžic medu a svařte,
  • po vychladnutí naplňte do lahve a uchovejte v temnu.

Likér působí na podporu chuti k jídlu.

Posilující nápoj z pampelišky, kopřivy a jitrocele:

Všechny byliny (asi hrst) properte a nechte chvíli namočené ve vodě. Poté rozmixujte a přeceďte. Pijte asi jeden týden. Budete se cítit jako znovuzrození.

Pampelišková pleťová voda:

  • Hrst květů pampelišky uvařte asi ve 1/4 l vody 15-20 minut,
  • nechte vychladit a sceďte,
  • přelijte do lahve a používejte každé ráno a večer na omývání pleti.

Pleťová voda z pampeliškových květů pleť hezky očišťuje. Pokud máte potíže s akné, trpíte ekzémem nebo jinou kožní chorobou, užívejte současně také nálev z pampelišky nebo odvar z kořene. Návod na přípravu a užívání kořene pampelišky najdete na odkazu tady.

Kapary z poupat pampelišky:

Nepravé kapary z pampelišky někoho nadchne, někoho zase moc ne,… ale tak už to bývá. Jestli toužíte vyzkoušet, jak takové kapary chutná, nasbírejte si nerozvitá poupata pampelišek.

  • Hrst poupat mírně prosolte a zalijte kvalitním jablečným nebo vinným octem,
  • uchovejte v lednici.

Zhruba po jednom až dvou týdnech je už kapary rozleželé a můžete ho používat do salátů a zeleninových jídel. V lednici vydrží až do příštího jara.

Nálev z pampelišky:

Kdo rád pije čaje z bylinek, může si připravit čaj z celé nati nebo kombinace natě, kořenů i květů.

  • Nálev se obvykle připravuje přelitím jedné polévkové lžíce usušené nati 1/4 litrem vroucí vody,
  • necháte vyluhovat 5-10 minut a přecedíte.

Pampelišková mast:

Vyrobte si mast z květů pampelišek. Má vynikající účinky na omlazení a očištění pleti. Vaše pleť bude krásně vláčná a hebká. Jak na výrobu se dočtete v článku tady – klikněte sem.

Pampelišková mast z květů

Klikněte na fotku a přečtěte si návod na výrobu pampeliškové masti.

Salát s vůní jarních bylin

Když mě přijedou navštívit přátelé, připravuji jim salát z bylinek. Jsou nadšení, jak úžasně takový salát chutná a tak jim ukážu i přípravu. Jdeme na zahradu a natrháme si zelené listy planých bylinek a toho, co právě roste. Salát ochutím bylinkovým octem – třeba mým oblíbeným z česnáčku lékařského a pažitky. 

Na jaře salát zdobím květy pampelišky, hluchavky, plicníku, řeřišnice nebo violky,.. a přidám ještě čajovou lžičku kvalitního rostlinného oleje – dýňového, mandlového, konopného nebo slunečnicového.

Saláty z planých bylinek podporují zažívání a odlehčí tělu. Zvláště, pokud jste zvyklí pouze na tzv. klasickou stravu – pečivo, přílohy, maso, barevné limonády. Často jsme kvůli takovému stravování přetížení a unavení – jarní únava.

Inspirujte se, připravujte si jarní saláty a pijte dostatek čisté vody. Budete se zanedlouho cítit lépe. Zlepší se vám metabolismus a trávení. Možná budete na začátku pociťovat lehce projímavé účinky bylinek – listy pampelišky – ale pokud je vaše tělo přetížené, potřebuje vyčistit:)

Očistná jarní kúra s pampeliškou

Pokud chcete účinně očistit na jaře své tělo, začněte s břízou a potom si dopřejte očistnou kúru z pampelišky. Návod na důkladnou jarní očistu těla najdete na tomto odkazu.

Užijte si pampelišku, ještě máme chvíli čas než odkvete. Přeji vám krásný Provoněný den.

Linda Mahelová

Milovnice vůní, bylin a zázraků každodennosti. Jsem nadšená bylinářka, aromaterapeutka, autorka e-booků 10 bylin k očistě vašeho těla a Bylinkového kalendáře. Více o mně najdete tady>>

Ráda s vámi sdílím bylinkové recepty v článcích na blogu a online programech, které jsem pro vás vytvořila. Těší mě, že programy pomohly už stovkám nadšených bylinkářů, kteří jimi v posledních letech prošli.

Učím vás vyrábět své bylinkové poklady - masti, tinktury, likéry, sirupy, octy, bylinné směsi a mnoho dalšího v online programu Vůně bylin. Inspirace, rituály, meditace a návody na výrobu bylinkových dobrot najdete v celoročním online kurzu Zahrada mysli. Hojivou sílu bylin a meditací poznáte v programu Zdravá žena, kterým vás budu krok za krokem provázet. Jak mít krásnou pleť, zdravé vlasy, žít bez vleklé únavy se naučíte v programu Očista těla kořeny.>>

Inspiruji druhé, aby skrze vztah k přírodě objevili vztah k sobě.

Komentáře