Miluju pampelišky!

Pampeliškový lektvar 2

 Na jaru máme rádi, když se všechno zazelená, vyraší čerstvé výhonky a pupeny stromů, voní tráva, jarní déšť zavlaží krajinu,… Přichází krásná a čistá energie. Vstupujeme do procesu obnovy, můžeme pomyslně přijmout nové zrození. Stejně jako příroda začíná vytvářet nové listy, květy, stromy,..

Krajina posetá zlatými pampeliškami ve mně vyvolává nevídanou radost už od dětství. Líbí se mi, jak Stvořitel ozdobil trávu zlatou barvou. Uvelebím se mezi pampeliškami a koukám na oblohu. Za chvíli se má mysl zklidní. Včely poletují kolem mně. Dýcháním uvolním své tělo.

Nasytím se pocitem jen tak být. Cítím, jak se uvnitř mě obnovuje síla jara. Udělat si na sebe čas je velmi hojivé pro naši duši. Takových pár minut času jen pro sebe dokáže zázraky.

Ráda jím plané rostliny (více v článku Jezte plevel), proto většinou nezůstane jen u ležení v trávě, ale také si něco odnesu domů. Dnes jsem vybrala pampelišku.

Můžeme sbírat celou rostlinu. Kořen se sbírá ideálně v srpnu nebo v říjnu. Působí velmi očistně na celé tělo. Jak připravit kořeny pampelišky – přečtěte si v článku ZDE. Nebo se může vyrýpnout celá rostlina s kořenem, listy a pupeny, předtím, než pampeliška začne kvést. Listy se můžou sbírat stále, třeba do salátů, na šťávu, ale nejlepší jsou brzy z jara.

Pampeliška blahodárně působí na řadu obtíží. Posiluje ledviny, játra, žaludek, slinivku, působí detoxikačně. Kořen výrazně posiluje celý organismus.

Recepty z pampelišky:
Pampeliškový jarní likér:

Květy a pár kořenů nakrájíme, přidáme vymačkanou šťávu z listů pampelišek a přelijeme asi půllitrem převařené vlažné vody. Přidáme půllitru pálenky a necháme asi týden nebo 14 dní stát na okně, aby působilo světlo a slunce. Poté přecedíme a užíváme na posílení jater po lžičkách.

Pampeliškový sirup:

Květy prokládám medem. Vždy vrstva medu a pampelišek a naplním po okraj. Nechám stát za oknem několik týdnů. Občas se můžete podívat, co se ve sklenici děje a ochutnat.

Pampeliškový lektvar:

Použijeme bílé víno, do kterého přidáme otrhané květy bez zeleného lůžka květu. Můžeme přidat i pár kořenů a luhujeme několik dní za oknem. Asi 2 týdny. Občas můžete sklenici protřepat. Potom víno přecedíte a uchovávejte v temnu. Pomáhá při nechutenství, žaludečních obtížích nebo při horečkách.

Likér z pampelišky pro děti:

Do litru jablečné šťávy přidáme lžičku kardamomu, kmínu, zázvoru a badyánu, hrst pampelišek a meduňky, přidáme 5 lžic medu a svaříme. Po vychladnutí naplníme láhev. Likér působí na podporu chuti k jídlu.

Posilující nápoj z pampelišky, kopřivy a jitrocele:

Všechny byliny (asi hrst) propereme a necháme chvíli namočené ve vodě. Poté rozmixujeme a přecedíme. Pijeme týden a poté se budeme cítit jako znovuzrození.

Pampelišková pleťová voda:

Hrst květů pampelišky uvaříme asi v půllitru vody 15-20 minut, necháme vychladit a scedíme. Pak naplníme lahev a můžeme si každé ráno a večer omývat pleť. Tato voda pleť hezky očišťuje.

Kdo rád pije čaje z bylinek, může si připravit čaj z celé nati, kořene nebo kombinace natě a kořenů.

Užijte si taky pampelišku, ještě máme chvíli čas než odkvete. Přeji vám krásný Provoněný den!

Linda Mahelová

Jsem bylinářka, aromaterapeutka, milovnice vůní, bylin a zázraků každodennosti.

Autorka programů Zahrada mysli, Očista těla kořeny, e-booku 10 bylin k očistě vašeho těla a Bylinkového kalendáře.

Inspiruji druhé, aby skrze vztah k přírodě objevili vztah k sobě.

Více o mně najdete tady>>

Celoroční program o bylinkách naleznete zde >>

Vytvořila jsem program pro zdravou ženu >>

Očistěte své tělo pomocí kořenů rostlin >>

Komentáře