Česnáček lékařský

Česnek bez česneku

Tahle krásná bylinka opravdu chutná a voní jako česnek. Proto je také oblíbený do salátů, pomazánek nebo na přípravu bylinného octa. Používejte ho nejlépe čerstvý (nevařte ho), protože pak česnekové aroma vyprchá.

Česnáček patří mezi první bylinky, které brzy na jaře vyrůstají. Svou vůní nahradí i česnek medvědí, ale česnáček má vůni přece jen jemnější. Přesto má silnou až pikantní chuť. Mladé listy chutnají mírně hořce, v pozdějším stadiu růstu je hořkost výraznější.

Obsahuje vitaminy, které jsou po zimě vítaným životabudičem. Ráda ho sbírám především do salátů, jarních dipů a octaPodporuje činnost ledvin, močových cest, jater, žlučníku, hojí dýchací cesty. Je výborný na harmonizaci metabolismu a při jarní únavě.

Kde najdete česnáček

Často roste na okrajích lesů, jde je půda vlhká. Objevuje se i na březích rybníků a v příkopech. Mladé listy vyrůstající na jaře mají výraznou žilnatinu, zatímco starší listy jsou podobné kopřivě, ale nespálíte se o ně. Česnáček kvete bíle a vyrůstá do výšky skoro jednoho metru. Je to tedy rostlina, kterou nepřehlédnete.

Pomazánka z kořenů česnáčku

Do salátů přidávám květy a listy. Lodyha je v pozdějším stadiu růstu příliš tvrdá. Použít lze i kořen, který je dobré vykopnout až na podzim, když rostlina odkvete, nebo brzy z jara ještě před rozkvětem rostliny. Kořen chutná podobně jako křen a je možné ho tak i využít.

Zkuste třeba pomazánku z kořene česnáčku:

  • na jemno pokrájejte kořeny, přidejte namočená rozmixovaná slunečnicová semínka a bylinkový olej
  • ozdobte listy a květy česnáčku a pomazánka je hotová

Když budete česnáček žvýkat, příznivě to bude působit na vaše dásně a celou ústní dutinu. Léčivé účinky česnáčku působí v oblasti močového ústrojí a také při nedostatečnosti jater, slinivky a žlučníku. Léčíte se už jen tím, že česnáček přidáte do pokrmů. Ideální je úprava za syrova.

Jarní nápoj z česnáčku

Nakrájenou rostlinu nechte vyluhovat pár hodin ve vodě, přeceďte a vypijte. Nebo listy a květy rozmixujte s vodou a přeceďte. S tímto nápojem doplníte svému tělu vitamín C. Věřím, že si česnáček také zamilujete :)

Připravte si také vynikající bylinkový ocet s česnáčkem a pažitkou. Návod na přípravu najdete TADY. 

Další návody na výrobu domácích octů, bylinkových mastí, tinktur, likérů a čajových směsí vás naučím vyrábět v online kurzu Vůně bylin. Klikněte SEM a přidejte se k dalším bylinkářům, kteří už jsou v kurzu.

Přeji vám krásné provoněné dny.

Linda Mahelová

Milovnice vůní, bylin a zázraků každodennosti. Jsem nadšená bylinářka, aromaterapeutka, autorka e-booků 10 bylin k očistě vašeho těla a Bylinkového kalendáře. Více o mně najdete tady>>

Ráda s vámi sdílím bylinkové recepty v článcích na blogu a online programech, které jsem pro vás vytvořila. Těší mě, že programy pomohly už stovkám nadšených bylinkářů, kteří jimi v posledních letech prošli.

Učím vás vyrábět své bylinkové poklady - masti, tinktury, likéry, sirupy, octy, bylinné směsi a mnoho dalšího v online programu Vůně bylin. Inspirace, rituály, meditace a návody na výrobu bylinkových dobrot najdete v celoročním online kurzu Zahrada mysli. Hojivou sílu bylin a meditací poznáte v programu Zdravá žena, kterým vás budu krok za krokem provázet. Jak mít krásnou pleť, zdravé vlasy, žít bez vleklé únavy se naučíte v programu Očista těla kořeny.>>

Inspiruji druhé, aby skrze vztah k přírodě objevili vztah k sobě.

Komentáře