Projděte se brzy na jaře v lužním lese, nejspíš tam uvidíte kvést plicník lékařský. Kolem čistých potoků dokáže vytvářet hustý porost, který doplňují další časně jarní bylinky, které mají rády vlhko.
Plicník lékařský, lat. Pulmonaria officinalis má na listech bílé skvrny (podívejte se na fotografii níže). Květy má růžové až modrofialové. Často uvidíte plicník tmavý, což je další druh plicníku, který také můžete sbírat pro jeho léčivé účinky. Ten na listech skvrny nemá (vidíte na dalších fotografiích).
Oba plicníky uvidíte kvést v dubnu, ale při mírnější zimě vyrůstá a kvete už během března. Někdy bývá vidět až do května. Všimněte si, že plicník vypadá podobně jako prvosenka, ale nemá žluté květy.
Doba časného jara nás zve ke znovuzrození. V zimě jsme nabírali síly, odpočívali, a nyní je čas pustit se do tvoření nového. Tvůrčí sílu pocítíme na každém kroku v přírodě. Země ožívá drobnými lístečky orsejí, jahodníků. U potoka najdeme mokrýš, blatouchy a plicník.
Už v dřívějších dobách byl plicník lékařský obvyklou bylinou komerčně vyráběných směsí na podporu vykašlávání při zánětu průdušek. Používá se na podporu vykašlávání a očistu plic, jak napovídá jméno této bylinky.
Plíce/dech symbolizují propojení s duchovní silou. Nádech znamená přijetí, výdech odevzdání.
Plicník pomáhá na choroby dýchacích cest, má protizánětlivé účinky, čistí a podporuje činnost lymfatického systému a sliznic. Jeho hojivé účinky pocítíme i v oblasti zažívacího systému.
Ve formě obkladů se zevně používá na rány, hemoroidy, hojení pokožky, nebo jako kloktadlo při zánětech v dutině ústní a aftech. Kvetoucí nať si můžete nasušit do zásoby.
O této krásné jarní bylince je dobré vědět, že se užívá pouze krátkodobě, tedy nejlépe při akutních potížích několik týdnů (maximálně tři týdny). Také není vhodnou bylinkou pro děti, ani kojící a těhotné ženy.
Hlas vašeho těla vám jasně napoví, že je čas s užíváním přestat. Vnímejte sami sebe a propojte se s moudrostí přírody.
Nálev si připravte, pokud máte potíže ze zahleněním, trápí vás zánět průdušek, potřebujete podpořit vykašlávání, činnost lymfy, trávicí systém.
Nebo si připravte odvar z plicníku. Ten má o něco intenzivnější chuť než nálev, ale používá se ve stejných indikacích.
Plicník můžete použít jako jedlou bylinku. Přidejte kvetoucí nať do salátů. Jeho chuť je příjemná a dá se dobře kombinovat třeba s hlávkovým salátem, okurkami, jarními ředkvičkami. Květy jsou hezkou jedlou ozdobou salátu, který vás navíc bude hojit.
Při užívání čerstvých bylinek do jídel taktéž používejte svůj zdravý rozum a vnímejte své tělo i nastavení. Pak vám bylinky mohou prospět a vy se budete cítit fit a budete zdraví.
Mám tím na mysli dávkování bylin nejen k jídlu. Jistě není vhodné najednou sníst větší množství nějaké léčivé bylinky. Ale pro každého z nás je to větší množství něco jiného. Člověk s váhou kolem 50 kg bude potřebovat jiné dávkování než ten, jehož váha je kolem 100 kg.
Pokud chcete své tělo léčit, postačí vám hrst čerstvé bylinky do salátu, ale třeba každý den. U bylin, které není vhodné užívat dlouhodobě zvolte maximální délku každodenní konzumace zhruba tři týdny.
Přichází další jaro. My milovníci bylin a přírody se zase pustíme do sběru, sušení a vyrábění.
Načerpejte další inspiraci a přečtěte si článek o sušení, skladování a sběru bylin v článku.