Přeslička rolní

Jemná, přitom silná a prastará bylina. Právě teď ji můžete vidět na loukách, v blízkosti vodních toků, na suchých stráních, u kolejí,… zkrátka skoro všude. Sbírejte ji však v čistém prostředí, aby vám mohla pomoci s detoxikací ledvin a při dalších potížích. 

Sbíráme přesličku rolní

Volně v přírodě můžete najít řadu druhů přesliček, ale nejčastější je ta léčivá rolní. V lese uvidíte přesličku lesní, která má jemnější strukturu větviček. V blízkosti rybníků roste přeslička bahenní nebo se také můžete setkat s přesličkou poříční. Pro sběr používáme pouze léčivou přesličku rolní. Ostatní druhy přesliček obsahují látky, které pro nás mohou být jedovaté.

Přečtěte si, jak léčivou přesličku poznáte a jak vám může pomoci.

Léčivá přeslička rolní

Přeslička posiluje ledviny, je vhodná při zánětech močových cest, ledvinových kaméncích, oslabení ledvin, detoxikuje tělo. Prokrvuje cévy, působí na hojení křečových žil, má hemostatické a kancerostatické účinky, posiluje imunitu, pomáhá ulevit při revmatických bolestech, doplňuje minerální látky.

Není však vhodná k dlouhodobému užívání. Maximální délka nepřetržitého užívání je obvykle 2-3 týdny. Potom je nutné udělat alespoň týdenní přestávku a pokud budete potřebovat, můžete pak přesličku užívat ještě dále.

Jak poznáte léčivou přesličku rolní?

Rozlišovacích znaků u přesliček je několik, ale myslím, že stačí, když si zapamatujete, že přeslička rolní má první článek postranní větvičky delší než pochvu, ze které vyrůstá. U přesličky bahenní, která pro sběr není vhodná, je to naopak. Níže se podívejte na fotky, kde jsem vám rozdíly vyznačila.

Všímejte si na procházkách, jak přeslička vypadá. Časem se ji naučíte rozeznat i na dálku. Je to totiž otázka vycvičeného oka pozorovatele. Jestli přesličku zatím nesbíráte, dívejte se na rozlišovací znak a nespoléhejte jen na to, kde ji vidíte růst. Snadno totiž objevíte i jiný druh přesličky vedle té léčivé rolní.

Další rozlišovací znak:

Přeslička rolní má jarní lodyhu nezelenou a uvidíte na ní hnědé šištice (v dubnu). Teprve později (v červnu) vyrůstá tzv. letní lodyha – zelená. Tu sbíráme pro léčivé účely.

Přeslička bahenní (tu nesbíráme) má lodyhu nerozlišenou – na obrázku níže vidíte šištice na přesličce bahenní, která vyrůstá ze zelené lodyhy (uvidíte ji tak během léta). Podívejte se ještě dále a pak už od sebe přesličky dobře rozeznáte.

Níže na fotce vidíte léčivou přesličku rolní.

Na další fotce je přeslička bahenní.

Recepty z přesličky rolní

Odvar z přesličky

Krátký odvar je nejčastější forma užívání přesličky rolní. Užívá se na posílení ledvin, při ledvinových kaméncích, nedostatečnosti cév, křečových žilách, pomáhá brzdit růst rakovinových buněk, na posílení imunity a podporu detoxikace organismu od těžkých kovů.

  • polévkovou lžíci natě přesličky zalijte studenou vodou a povařte pod pokličkou 3-5 minut
  • nechte ještě 10 minut pod pokličkou vyluhovat a přeceďte
  • užívejte podle potřeby několikrát denně, ale nejdéle 2-3 týdny

Přesličková koupel

Koupel si dopřejte, pokud jste dlouhodobě vyčerpaní a potřebujete posílit činnost ledvin. Je vhodná také při revmatismu. Současně pijte i odvar z přesličky 2-3 týdny.

  • povařte jednu až dvě hrsti natě zhruba 20 minut pod pokličkou
  • přelijte do teplé lázně a užijte si koupel ideálně 15-20 minut
  • potom se zabalte do teplé deky a odpočiňte si

Šťáva z přesličky

Užívejte ji na podporu detoxikace jeden týden. Šťávu připravujte z čerstvé mladé přesličky rolní – na počátku růstu v červnu až červenci.

  • hrst natě rozmixujte s vodou a přeceďte
  • užívejte zhruba jeden týden

Vlasová voda – odvar

Při potížích s lupy a nečisté pokožce si připravte odvar z přesličky. Odvarem můžete potírat také zanícenou pleť, bolestivé vřídky na pokožce, špatně hojící se rány, ekzémy.

  • nať povařte 20 minut pod pokličkou, přeceďte a nechte vychladnout
  • krouživými pohyby si promasírujte vlasovou pokožku
  • odvar užívejte několikrát do týdne, už za pár týdnů budete mít vlasy krásné a pokožku čistou, (při zevním užívání přesličky doporučuji také vnitřní)

Jedlá přeslička

Jarní lodyhy, které jsou u přesličky rolní nezelené, můžete také jíst. Vrcholky přesličky (šištice) se sbírají nejlépe na počátku jara – v dubnu. Povařte je ve vodě a přidejte třeba k pohance, bramborám, luštěninám,… Pokrm můžete ochutit bylinkovým kořením.

Věřím, že odteď budete přesličku rolní sbírat bez obav a pokud to vaše tělo potřebuje, najdete krásné čisté místo, kde si ji nasbíráte.


Ve videu vám ukazuji přesličku rolní, která ráda roste taky u železničních kolejí. Podívejte se kliknutím SEM nebo přímo tady na stránce:

Přeji vám kouzelný čas provoněný bylinkami.

Naučte o bylinkách to, co potřebujete vědět, abyste je mohli správně užívat. Vyberte si kurz, který vás zajímá.

Linda Mahelová

Milovnice vůní, bylin a zázraků každodennosti

Jsem nadšená bylinářka, aromaterapeutka, autorka e-booku Bylinkový kalendář.

Ráda s vámi sdílím bylinkové recepty v článcích na blogu a online kurzech, které jsem pro vás vytvořila. Těší mě, že kurzy pomohly už stovkám nadšených bylinkářů, kteří jimi v posledních letech prošli.

Přehled všech bylinkových kurzů najdete tady.

Více o mně najdete tady