Pampeliškový kořen pro očistu těla

pampeliškový kořen

Pampelišky nejen krásně vypadají, ale také velmi dobře chutnají. Chvilku to možná trvá, než si zvyknete na jejich hořkosladkou chuť, ale pak je jistě budete rádi přidávat do salátů, nebo chroupat jen tak.

Očista kořenem pampelišky

Kořen pampelišky výrazně očisťuje játra, žlučník, pomáhá vylučovat toxiny z těla a působí močopudně, což přispívá i k očistě ledvin a močového systému. Tím, jak si očistíte tělo bylinkami, budete se cítit také méně unavení, zlepší se vám pleť, lépe vám porostou vlasy a celkově přispějete ke svému zdraví.

Očista těla je vhodná, když trpíte dlouhodobými potížemi v oblasti trávicího, dýchacího systému, při potížích v pohybové oblasti, cítíte se unavení nebo přetížení, máte nečistou pleť, časté virózy, a v řadě dalších potíží.

Očistu přizpůsobte tomu, zda užíváte nějaké léky a postupujte po krůčcích. Často je lepší začít s menším dávkováním léčivé bylinky a pozorovat, jak se cítíte.

Sběr kořene

Kořeny sbíráme nejlépe na jaře před rozkvětem nebo na podzim. Kořen je takový sklad všech výživných látek, které rostlina pro svůj růst potřebuje. Když začne kvést, jsou z kořene tyto látky posílány do květu, aby se později mohla vytvořit semena a rostlina se rozmnožila. Na podzim se tyto látky zase stahují zpět do kořene.

Sběr je ideální po dešti i za deště. Kořeny je možné lehce vyrýpnout. Ale můžete je sbírat i za suchého počasí.

Pampeliškový kořen1

Doporučuji jíst kořeny jen tak, nebo je můžete přidat do salátů. Kořen vykopnete, omyjete a nakrájíte. Dochutit můžete třeba nějakým dobrým domácím bylinkovým octem a olejem.

Je krásné, když si salát ještě posypete nějakými jarními květy. Je to nejen radost pohledět, ale je radost takový krásný salát jíst :-) Tento jsem posypala květy, které se mi zrovna objevily na cestě. Je to plicník lékařský a violka rolní.

Pampeliškový kořen2

Další možností, jak využít kořen třeba i v zimním období, je usušit ho. Kořen opět umyjeme, rozkrájíme a necháme usušit v troubě do 40°C, abychom nezničili účinné látky kořene. Když je kořen usušený, rozmixuji ho na prášek a uzavřu do skleněné nádoby. Pak ho užívám třeba týden až čtrnáct dní, jednu až dvě lžičky denně.

usušenýkořen

Na obrázku výše vidíte, jak vypadá kořen pampelišky po usušení. Pak ho ještě rozmixuji na prášek. (další foto).

usušenýkořen (1)

Jestli by vám bylo příjemnější užívat prášek ve formě kapslí, můžete si ho naplnit do kapslí. Vidíte na dalším obrázku. Užití kapslí: 2 – 4x denně po dobu 14 dní.

usušenýkořen (2)

K tématu očista těla kořeny rostlin jsem připravila kompletní návod, jak na to. Klikněte TADY.

O kořenu pampelišky jsem pro vás dnes natočila video, můžete se na něj podívat tady: https://www.youtube.com/watch?v=bneOtQVOB7M

Přeji vám krásný jarní čas.

 

Linda Mahelová

Jsem bylinářka, aromaterapeutka, milovnice vůní, bylin a zázraků každodennosti.

Autorka programů Zahrada mysli, Očista těla kořeny, e-booku 10 bylin k očistě vašeho těla a Bylinkového kalendáře.

Inspiruji druhé, aby skrze vztah k přírodě objevili vztah k sobě.

Více o mně najdete tady>>

Celoroční program o bylinkách naleznete zde >>

Vytvořila jsem program pro zdravou ženu >>

Očistěte své tělo pomocí kořenů rostlin >>

Komentáře