Divizna velkokvětá

Léto je plné barev a vůní. Přináší energii růstu, rozkvětu, setkávání a sdílení s druhými. Někdy nám může tato energie připadat jako velmi rychlá až překotná.

Bylinky rozkvétají jedna za druhou a možná nestihneme sběr v takovém rozsahu, jak bychom si přáli. Znám to moc dobře… mně pomáhá zastavit se. Pozorovat svět kolem sebe, uvidět krásu letních dní, vnímat a dýchat vůně bylin, okamžik tady a teď, život. 

Sběr a sušení divizny

Zastavit se můžete i při sběru bylinek. Zaposlouchejte se do bzukotu včel a nechte se unést krásou statné divizny, která dorůstá až do výšky nad 2 metry. Sbírá se po celé léto až do září. Dopoledne je sběr divizny nejlepší. Při procházce se nadýcháte čerstvého vzduchu a všímáte si, jak se vám košík plní krásně zlatými květy…

Květy je třeba usušit v tenké vrstvě, aby zůstaly zlaté. Můžete je sušit i na přímém slunci nebo v sušičce do 40°C. Jakmile jsou usušené, přesypte je nejlépe do skleněné nádoby, aby nenasály vzdušnou vlhkost. Nádobu uchovejte v temnu, ne na přímém slunci.

Recepty z divizny:

Divizna je známá bylinka na podporu hojení dýchacích cest. Protože obsahuje slizy a saponiny, působí také na hojení sliznic (žaludek, slezina, játra). Přidává se i do sušených bylinkových směsí při nachlazení. Kombinuje se se slézem, podbělem, dobromyslem, jitrocelem, mateřídouškou a dalšími.

Má blahodárné účinky i na pokožku. Použít se mohou květy nebo listy ve formě obkladu z odvaru. Listy se zalijí studenou vodou a vaří se 1/4 hodiny na mírném plamenu. Potom se odvar přecedí a používá jako obklad na kožní záněty, otoky, zarudlá místa na pokožce. Vyrobte si z květů také léčivou mast.

Mast z divizny

Mast z květů divizny hojí podrážděnou pokožku, ale i bércové vředy, zanícené rány, hemoroidy, podporuje zklidnění kůže po spálení na slunci nebo poštípání hmyzem.

  • rozpusťte bambucké máslo
  • přidejte květy divizny (dají se použít i sušené)
  • zahřívejte 1/2 hodiny a následně přeceďte nejlépe do skleněného kelímku

Olej s diviznou

Olej se používá podobně jako mast. Mohou se s ním ošetřovat křečové žíly, otoky, zarudlá místa na pokožce, či špatně hojící se rány. Při nachlazení můžete olej mírně zahřát a natřít oblast plic a zad. Olejový obklad nechte působit hodinu.

  • zavadlé nebo usušené květy přelijte kvalitním za studena lisovaným olejem
  • nechte macerovat 2-3 týdny na světlém místě a přeceďte
  • uchovejte v tmavých lahvičkách nebo v temnu

Sirup z divizny

Pomáhá při dýchacích potížích, zahlenění, mírní revmatické potíže, svalové bolesti, žaludeční křeče, působí močopudně. Užívejte ho při potížích v dávce jedné polévkové lžíce několikrát za den.

Jak vyrobit sirup z divizny a dalších bylin vám prozradím tady.

Nálev z květů divizny

Nálev si připravte při nachlazení, bronchitidě, na podporu vykašlávání, při žaludeční nedostatečnosti. Nálev z květů je možné připravit i macerací za studena. Diviznu neužívejte vnitřně dlouhodobě.

  • spařte jednu čajovou lžičku horkou vodou
  • nechte vyluhovat 15-20 minut a přeceďte
  • nálev popíjejte příjemně teplý

Příprava studeného macerátu

  • květy zalijte studenou vodou a nechte macerovat 1-2 hodiny
  • nálev mírně zahřejte a přeceďte

Nálev z divizny přeceďte přes jemné plátýnko, protože by vás mohly dráždit chloupky z květů.

Načerpejte sluneční energii, nasajte vůně bylin, občas se zastavte a všimněte si té krásy kolem sebe.

Zapojte se do kurzu, kde vás naučím vyrábět oleje, masti a bylinné směsi pro vaše zdraví a radost. 

V kurzu s vámi podrobněji sdílím, jaké oleje jsou vhodné na výrobu olejových macerátů. Kdy je vhodné použít sušenou bylinku, kdy čerstvou. Ve videích vám ukážu, jak bylinky vypadají v terénu, abyste je nezaměnili s jinou bylinkou.

Linda Mahelová

Milovnice vůní, bylin a zázraků každodennosti

Jsem nadšená bylinářka, aromaterapeutka, autorka e-booku Bylinkový kalendář.

Ráda s vámi sdílím bylinkové recepty v článcích na blogu a online kurzech, které jsem pro vás vytvořila. Těší mě, že kurzy pomohly už stovkám nadšených bylinkářů, kteří jimi v posledních letech prošli.

Přehled všech bylinkových kurzů najdete tady.

Více o mně najdete tady