Už brzy z jara najdete podél lesů, u zahrádek a na okraji luk krásnou bylinku na posílení při jarní únavě s příjemným česnekovým aroma. Je to česnáček lékařský. Tahle bylinka má listy trochu podobné kopřivě, které nepálí. Po rozemnutí listů ucítíte vůni po česneku. Většinou ji uvidíte růst ve velkých trsech, a když začne kvést, je nápadná větším vzrůstem a bílými kvítky, které ji hezky zdobí.
Nahoře na obrázku vidíte mladou rostlinu (vykvétá brzy na jaře během dubna). Česnáček s oblibou přidávám do salátů a pomazánek, ale také z něj vyrábím bylinný ocet. Je to vynikající jarní životabudič. Zásobuje naše tělo vitaminem C, podporuje hojení dýchacích cest a močového systému. Dále zlepšuje činnost cév, slinivky, hojí nepříjemné kožní projevy, mírní v těle záněty.
Přidejte na jaře do salátů česnáček. Salát s česnáčkem vás bude hojit a podporovat vaše tělo v jeho správné funkci.
Do octa k česnáčku přidávám někdy i pažitku ze zahrádky. Vůně a chuť se tak zintenzivní. Do octa můžete přidat i pár stroužků česneku, jestli máte rádi opravdu silnou česnekovou příchuť.
Už po týdnu ucítíte příjemnou intenzivní vůni. Ocet nechte za oknem na slunci ve skleněné nádobě (zavařovačce) asi 2-4 týdny. Potom bylinky přeceďte a používejte do salátů, pomazánek a polévek.
Příroda nám teď na jaře nabízí mnoho svých darů. Po zimním období, kdy jíme většinou jen vařenou upravovanou stravu a chybí nám přísun živé stravy, je vhodné zařadit do stravy planě rostoucí bylinky ve formě salátů. Posílíte nejen své tělo, ale i duši. Očistěte po zimě své tělo deseti planými bylinkami.
Podívejte se také na video, kde uvidíte, jak se ocet s česnáčkem a pažitkou vyrábí.