Vánoční naladění

Letošní adventní čas vnímám jako velmi meditativní.  Sice nemáme z okna výhled na sněhobíle pokrytou krajinu a příroda je téměř jarní, ale přesto můžeme cítit tichou sílu slunovratu. Něco odchází a něco nového k nám přichází. Dovolme si dát této nové energii v sobě prostor.

V téhle souvislosti mě vždycky napadá, co nového bych mohla přivítat do svého života. Co můžu zkusit udělat jinak. Někdy to může být maličkost, jindy se promění můj pohled na dlouho zakořeněné stereotypní vnímání. To je pak překvapení a taky často úleva… Zjištění, že vše si neseme ve své mysli mě provází už dlouho, ale projevení této energie ve hmotě vypadá jako pravý zázrak.

Zkusme otevřít pomyslné dveře zázrakům a nalaďme se na sebe v tento krásný kouzelný čas. Udělejme si třeba rituál. Projděme se sami venku, jen na chvíli. Zkusme se zasnít, abychom mohli uslyšet, po čem naše duše touží. Krásné je zapálit si svíčku a pomyslet na všechno dobré, co nám tento rok přinesl. Poděkovat za vše, co máme.

Přináším vám jednu takovou malou inspiraci, jak zkusit dělat věci jinak. Nebo alespoň o nich jinak uvažovat :-)

Už jsem jistě v nějakém předešlém článku zmínila, že mám ráda syrovou stravu. Miluji svou zahradu, kde si pěstuji zeleninu a bylinky. Nejraději vše jím jen tak, většinou zeleninu nevařím či jinak neupravuji. Chvíli mi trvalo, než jsem tento krok udělala a taky to tak nedělám pořád. Když mám chuť, uvařím si. Nenutím nikoho, aby jedl stejně, ale ráda inspiruji druhé.

Tenhle recept jsem objevila nedávno, ale když budete chtít, určitě ho na vánoční svátky ještě stihnete. Jsou to vánoční rohlíčky nebo pracny z pohankové mouky s vanilkou a chutnají opravdu skvěle.

  • pohanku necháte naklíčit. K tomu potřebujete mechanicky loupanou pohanku kroupu. Dáte na čtvrt hodiny do vody, potom slijete a uchováte v temnu asi den a půl než začne klíčit. Mezitím ji občas propláchnete. Když je pohanka naklíčená, usušíte ji v sušičce nebo  v troubě do 40°C. Potom pomelete na mlýnku nebo rozmixujete na mouku a můžete tvořit.
  • přidáte vanilku, trochu medu a kokosový olej. Můžete, ale nemusíte přidat i nepražené kakao. Nám více chutná s kakaem :-) To je vše. Pak vytvarujete tvar, jaký se vám líbí. Můžete dát do formiček na tradiční cukroví a necháte usušit asi 4 – 6 hodin v sušičce. Výsledná chuť je skvělá. Tento recept je z knihy Škola živé stravy od Anny Hýžové, ale trochu jsem si ho upravila. Mám raději med, v původním receptu je uveden agávový sirup.

Užijte si krásné Vánoce a naladění na sebe. Užijte si krásný čas s blízkými a tvořte si svou radost v sobě.

Děkuji, že jsem s vámi mohla prožívat letošní krásný rok, naladění se na inspiraci. Těším se na vás v dalším roce.

Linda Mahelová

Linda Mahelová

Milovnice vůní, bylin a zázraků každodennosti. Jsem nadšená bylinářka, aromaterapeutka, autorka e-booků 10 bylin k očistě vašeho těla a Bylinkového kalendáře. Více o mně najdete tady>>

Ráda s vámi sdílím bylinkové recepty v článcích na blogu a online programech, které jsem pro vás vytvořila. Těší mě, že programy pomohly už stovkám nadšených bylinkářů, kteří jimi v posledních letech prošli.

Učím vás vyrábět své bylinkové poklady - masti, tinktury, likéry, sirupy, octy, bylinné směsi a mnoho dalšího v online programu Vůně bylin. Inspirace, rituály, meditace a návody na výrobu bylinkových dobrot najdete v celoročním online kurzu Zahrada mysli. Hojivou sílu bylin a meditací poznáte v programu Zdravá žena, kterým vás budu krok za krokem provázet. Jak mít krásnou pleť, zdravé vlasy, žít bez vleklé únavy se naučíte v programu Očista těla kořeny.>>

Inspiruji druhé, aby skrze vztah k přírodě objevili vztah k sobě.

Komentáře