Šeřík, Barborka, Křen

Šeřík obecný

Krásně voňavá rostlina, která je symbolická pro rozkvetlé jaro. Rozkvetlé květenství vybízí k utrhnutí do vázy. Chceme si užít jeho omamnou vůni také doma. Vůně, která uklidňuje a navozuje pocit harmonie. Šeřík je nejen krásný a voňavý, ale taky léčivý.

Čaj z šeříku

Jednou z možností je použít květ na čaj. Zklidňuje bolesti v krku, otoky mandlí,  podporuje zažívání a metabolismus. Lžičku čerstvých květů přelijeme horkou vodou a necháme pod pokličkou vyluhovat 5 – 10 minut.

Šeříkový ocet

Květy můžeme naložit do vinného octa a nechat pár dní stát za oknem na slunci. Poté přecedíme a šeříkový ocet je hotový. Ten je možné použít na saláty nebo jako obklad při bolestech hlavy – obklad přiložíme za krk nebo přímo na čelo. Ocet je možné zředit vodou a použít jako obklad na pleť nebo jako čistící vodu.

Šeříkový sirup

Z květů šeříku vyrábím také sirup. Postup je stejný jako u sirupu ze smrkových špiček. Používám nejraději med. Do sklenice navrstvím postupně květy šeříku a střídám s vrstvou medu až zaplním celou sklenici. Nechám za oknem působit na slunci. Sklenici zakryji plátýnkem a občas kontroluji, jak se sirupu daří. Než se pustím do výroby sirupu, nechám květy mírně několik hodin zavadnout, odpaří se voda z květů a sirup pak není tolik náchylný ke zkažení.

Zjistila jsem, že pokud rostlinu požádáme, zda si můžeme utrhnout její části a pak je zpracováváme s důvěrou v proces, většinou se nestane nic, co by naše dílo překazilo. Když jdete ven, nejprve se na sebe nalaďte skrze svůj dech. Už jen tím, že vědomě dýcháme, ocitneme se v přítomnosti. Pak máme možnost i slyšet, jestli je možné rostlinu utrhnout a zpracovat.

Šeříkový zákusek

Srdíčka se šeříkem obsahují strouhaný kokos, mandle, kakaové máslo a trochu šeříkového sirupu. Vše je rozmixované, pak jsem zákusek dala na pár hodin do mrazáku. Nebo můžete přidat i nepražené kakao a třeba borůvky.

Barborka obecná

Další rostlinou, kterou ukazuji ve videu je Barborka obecná. Právě teď se s ní můžete při svých výletech přírodou setkat, protože zrovna kvete. Svému tělu můžete prospět tím, když občas sníte pár listů. Podporují chuť k jídlu, protože příznivě ovlivňují činnost jater a žlučníku.

Křen selský

Křen je krásná bíle kvetoucí rostlina, kterou ráda potkávám na cestách přírodou. Ochutnávám květy, které chutnají jako křen, ale nejsou štiplavé, či pálivé. Sbírá se kořen. Buď na jaře nebo na podzim.

Křenová placka

Látky, které křen obsahuje, působí desinfekčně, prokrvují, stimulují krevní oběh, podporují vykašlávání a také dobře působí na zažívání a kloubní potíže. Můžeme si vyrobit známou křenovou placku. Nastrouháme křen a jablka. Přiložíme na místo, kde potřebujeme působit jeho silou. Nejprve místo potřeme nějakým tukem, abychom pokožku nespálili. Místo, na které obklad přikládáme, se silně prokrví. Pokud dojde k nepříjemnému pálení, obklad odstraníme.

Ocet s křenem

Na podpoření chuti k jídlu nebo jako obklad na klouby můžeme připravit ocet k křenem. Křen nastrouháme do vinného octa a necháme stát za oknem 10 – 14 dní, poté přecedíme a můžeme užívat buď po lžičkách nebo do salátů. Také je možné nastrouhaný křen naložit do červeného vína a  zhruba po měsíci můžeme užívat také po lžičkách při nedostatečné funkci žlučníku.

Křenové víno

Křenové víno – nastrouhejte půlku kořene do 3/4  litru bílého vína a nechte macerovat deset až čtrnáct dní. Pak přeceďte a užívejte jednu lžíci po jídle.

Křen s medem

V zimním čase často dostávám dotazy, jak se vypořádat s kašlem. V souvislosti s tím se mi vybavilo, jak jsem u přátel viděla v televizi reklamu, jak se rychle zbavit kašle. Jednoduše užijete nějaký chemický prostředek a je vám v mžiku dobře. Znáte tyhle reklamy?
Byla jsem překvapená, protože televizi nemám už řadu let a měla jsem zato, že tyhle reklamy už neexistují… on ten lék asi utlumí bolest a příznaky, ale příčina zůstává dál. Dokud se na to, co už vám neslouží, opravdu nevykašlete.

Aby se nám lépe odkašlávalo, připravte si domácí medicínu z křenu a medu. Křen nastrouháte a smícháte s medem. Poměr asi 1:1, jak to snesete. Pak užívejte několikrát denně do úplného vykašlání se na to.
A na závěr se pochvalte za to, že jste to dokázali.

Obviňováním toho, co se děje tam venku, nesvedeme nic. Nemůže za to chladné počasí ani nepříjemný člověk. Naše tělo je moudré a umí k nám mluvit, pokud ho v běhu každodenním vůbec vnímáme.  Někdy se zkrátka potřebujeme jen rozhodnout a udělat první krok. Ty další, co následují, nás většinou příjemně překvapí a vypadají až zázračně :-)

Ráda připravuji křen v octu, křen s medem, křenové víno, ale také třeba křen s mrkví nebo křenovou pomazánku.

Natočila jsem pro vás také video, kde jednotlivé rostliny představuji.

Užijte si darů přírody a vůní. Přeji vám krásný provoněný den!

 

Linda Mahelová

Jsem bylinářka, aromaterapeutka, milovnice vůní, bylin a zázraků každodennosti.

Autorka programů Zahrada mysli, Očista těla kořeny, e-booku 10 bylin k očistě vašeho těla a Bylinkového kalendáře.

Inspiruji druhé, aby skrze vztah k přírodě objevili vztah k sobě.

Více o mně najdete tady>>

Celoroční program o bylinkách naleznete zde >>

Vytvořila jsem program pro zdravou ženu >>

Očistěte své tělo pomocí kořenů rostlin >>

Komentáře