Podzimní dobroty a poděkování podzimu za sklizeň

podzimni-dobroty-add-clanek

Tvůrci zahrad a sběrači plodů se na podzim radují. Sklízí barevné plody, užívají si vůní, podzimních kouzel, radostného naladění. Příroda vydává své plody. Také my sklízíme, co jsme na jaře zaseli. Pomyslně i ve skutečnosti.

Šípky, hložinky, jablka

Šípky s medem

Hrst šípků zbavíme pichlavých semínek a naložíme do medu. Občas můžeme promíchat, aby šípky postupně klesly na dno. V zimě užívejte šípky v medu třeba do čaje, nápojů, nebo si dejte lžičku po ránu pro posílení.

podzimni-dobroty-sipky-clanek

Hložinky

Z plodů hlohu si vyrobte tinkturu, sirup, nebo usušte na čaj. Hložinky působí na krevní oběh, regulují krevní tlak, podporují srdeční činnost. Formou užití je nejčastěji tinktura z květů, plodů nebo také odvar z hložinek, které vaříme asi 20 min v půl litru vody (množství je zhruba jedna malá hrst plodů). Poté přecedíme a pijeme jeden až dva šálky denně po dobu deseti dní.

Podzimním plodům poděkujte, když je sbíráte. Poděkujte hlohu za jeho hojivou sílu na krevní oběh, srdce a cévy.

podzimni-dobroty-hlozinyk-clanek

Jablečný ocet

Na podzim sbíráme jablka v sadech a kromě jablečného závinu, jablek v županu a dalších dobrot, si z nich můžeme vyrobit i domácí ocet. Výroba je jednoduchá. 

podzimni-dobroty-jablecny-ocet-clanek

  • Nastrouhejte celá jablka i s jádřincem a slupkou. Neloupejte je.
  • Pak je naplňte do skleněné zavařovačky a zalijete vodou až po okraj. Uložte je do tepla a každý den promíchejte.
  • Za týden přeneste nádobu z tepla do chladna a nechte ji tam asi 3 týdny. Můžete také občas promíchat. Za chvíli už budete cítit příjemnou octovou vůni.
  • Potom ocet přeceďte do lahví.

Do jablečného octa přidávám bylinky (růži, levanduli, šeřík, šalvěj, fenykl, bez černý, atd…), používám ho na ochucení zeleninových salátů a jídel, používám na oplach vlasů, ale také s ním umývám domácnost.

podzimni-dobroty-jablka-ocet-clanek

Na podzim je dobré očistit si tělo také šťávou z jablek. Odšťavníme asi 4 – 5 jablek a popíjíme před snídaní nebo místo snídaně. Dopřejte si alespoň týdenní očistou kúru.

Proč vnímám podzim jako období odevzdání a odvahy.

Míza stromů míří zpět ke kořenům, opadají listy, rostlinám končí vegetační období, vše se začíná ukládat ke spánku. Máme za sebou konec aktivní části roku, něco končí. Také uvnitř sebe můžeme něco ukončit.

Bujení zeleně je načas pryč. Když chceme, aby bylo pořád léto, je to jako nikdy nechtít vyrůst, nejít po své cestě, zůstat jen stát. Jsme tady, abychom naplnili svůj život, rostli a prožívali radost skrze zkušenosti.

Odvaha odevzdat znamená udělat prostor novému. Nemůžeme naplnit pohár, který už je plný.

Pojďme na to jinak. Inspirujme se v přírodě, jsme její součástí.

Až ze stromů opadají všechny krásně barevné listy, přijměme, že také z nás může cosi opadat. Bývá to nějaká lekce, kterou jsme třeba v tomto roce podstoupili. Jestli nás prožité tíží, podívejme se na to z úhlu pohledu, který nás nestrká do role oběti, ale tvůrce. Pak můžeme jít dále očištění a pomyslné listí nechat zetlít. Připravíme si půdu pro další rok. Jestli máte někdy pocit, že se vám něco velmi nedaří…, tak tím alespoň pohnojte svou Zahradu. Vždy máme možnost volby, jak se na situaci podíváme :-)

 Zaměřte svou pozornost na poděkování za plody podzimu, které nám příroda přináší. Zpracujte plody s láskyplnou myšlenkou, uctěte dary, které dostáváme. Prožijte si překrásný podzimní čas.

podzimni-dobroty-podekovani-za-sklizen-uvodni

Linda Mahelová

Milovnice vůní, bylin a zázraků každodennosti. Jsem nadšená bylinářka, aromaterapeutka, autorka e-booků 10 bylin k očistě vašeho těla a Bylinkového kalendáře. Více o mně najdete tady>>

Ráda s vámi sdílím bylinkové recepty v článcích na blogu a online programech, které jsem pro vás vytvořila. Těší mě, že programy pomohly už stovkám nadšených bylinkářů, kteří jimi v posledních letech prošli.

Učím vás vyrábět své bylinkové poklady - masti, tinktury, likéry, sirupy, octy, bylinné směsi a mnoho dalšího v online programu Vůně bylin. Inspirace, rituály, meditace a návody na výrobu bylinkových dobrot najdete v celoročním online kurzu Zahrada mysli. Hojivou sílu bylin a meditací poznáte v programu Zdravá žena, kterým vás budu krok za krokem provázet. Jak mít krásnou pleť, zdravé vlasy, žít bez vleklé únavy se naučíte v programu Očista těla kořeny.>>

Inspiruji druhé, aby skrze vztah k přírodě objevili vztah k sobě.

Komentáře