Pesto z bršlice

O planých rostlinách se ví, že obsahují více minerálních látek a vitaminů, než vypěstovaná zelenina. Už brzy z jara je příležitost ochutnat řadu jedlých bylinek, které navíc prospějí našemu tělu, pomohou s očistou a nastartují nás po zimě do jarní energie zrození. Ochutnejte pesto z bršlice, které je rychle připravené a moc chutné.

Bršlice očisťuje tělo

Díky svým obsahovým látkám dokáže pomoci při potížích s močovými cestami, revmatismem, dně, má schopnost pročišťovat ledviny. Zbavuje tělo toxinů, pomáhá při zavodnění organismu, pomáhá snižovat krevní srážlivost, má protizánětlivé a mírně projímavé účinky. Je to silně hojivá bylina na podporu lymfy a celého organismu. Nedoporučuji ji však k dlouhodobějšímu užívání.

Podívejte na video o bršlici:

Sběr bršlice

Bršlice je známá bylinka především u zahrádkářů, protože často roste na zahradách. V minulosti bývala hubena chemickými postřiky a my lidé jsme si tak ničili zelený poklad, který nám přišel dokonce až pod nos na zahradu,… Doba se mění a my už na bršlici nahlížíme jinak – vnímáme ji jako cennou bylinku a užíváme na podporu očisty těla v jarním čase.

Má ráda vlhčí místa na okrajích lesů, někdy ji najdete i na březích rybníků, hojně roste také v příkopech. V brzkém jaru je nápadná tím, že dokáže pokrýt velkou plochu půdy. Později, když začíná kvést, dorůstá do výšky asi 120 cm.

Bršlici sbírejte brzy na jaře, když začnou vyrůstat mladé lístky. Později už není tak křehká a lahodná. Přidejte ji občas do salátů nebo si na ní pochutnejte rovnou v přírodě. Ze starších listů připravte špenát, přidejte je k zapečeným bramborám. Nebo si pochutnejte na bršlici s kopřivou a houbami.

Recept na pesto:

Ve videu jsem vám slíbila recept na vynikající pesto. Pojďte si ho připravit:

  • Budete potřebovat asi dvě až tři hrsti mladých listů bršlice, které propláchnete vodou. Rozmixujte je společně s hrstí mandlí (ideálně předem namočených a oloupaných).
  • Postupně přidejte asi 150 ml oleje – skvělý je třeba olej z lískových ořechů, avokádový olej nebo bodlákový olej.
  • Dále přidejte trochu soli, chcete-li. Můžete, ale nemusíte přidat ještě parmazán. Pesto dělám pokaždé bez parmazánu i soli, a je také chuťově skvělé.

Když vše rozmixujete, vznikne vám krémová konzistence. Hotové pesto uchovejte ve vymytých zavařovačkách. Navrch nalijte ještě trochu oleje dejte do lednice.

Pesto je skvělé třeba s bramborami, k pomazánkám, zeleninovým salátům, s čočkovými těstovinami a pokrmům z bylinek.

Nápoj z bršlice

Dopřejte si jarní očistu s bršlicí. Připravte si nápoj plný cenných látek. Užívat ho můžete v dávce 1/4 litru denně po dobu jednoho nebo dvou týdnů, pokud to vaše tělo potřebuje.

  • Hrst omytých listů bršlice rozmixujte s vodou
  • pak přeceďte přes sítko

Pro očistu těla jsou na jaře vhodné také kořeny rostlin. Třeba kořeny pampelišky nebo kopřivy mají ještě větší účinek na pročištění, než jejich nadzemní část.

Uvítejte jaro v dobré kondici. Nasbírejte si bylinky, které vám s tím pomohou a pusťte se do očisty.

Linda Mahelová

Milovnice vůní, bylin a zázraků každodennosti

Jsem nadšená bylinářka, aromaterapeutka, autorka e-booku Bylinkový kalendář.

Ráda s vámi sdílím bylinkové recepty v článcích na blogu a online kurzech, které jsem pro vás vytvořila. Těší mě, že kurzy pomohly už stovkám nadšených bylinkářů, kteří jimi v posledních letech prošli.

Přehled všech bylinkových kurzů najdete tady.

Více o mně najdete tady