Lahodná ořechovka s medem

oresak-do-clanku

Ořešák královský

Ořešák je nádherný statný strom, vyzařující mocnou energii. Ráda se ocitám v jeho blízkosti, když medituji. Skrze meditaci vnímám slova, která mi jeho energie přivane: síla, stabilita, jasnost. Každý můžeme vnímat unikátní poselství stromů, když se na chvíli ztišíme a zaposloucháme se do ševelení listů ve větru, tichého deště padajícího na větve stromů…

Příroda je součástí nás samých. Můžeme užívat její dary, stejně jako ty své, kterými jsme obdařeni. Představte si, jaké to pro vás je, když od někoho dostanete dárek. Jak se cítíte? Co vnímáte? Jak s tím dárkem naložíte? Asi ho nehodíte někam do kouta, abyste ho po letech našli zaprášený a tak trochu zneuctěný nezájmem. Myslím, že se cítíte poctěni. Stejnou úctu prožijeme, když vnímáme, že nás příroda obdarovává.

Přijměte své dary. Ale také ty, která nám přináší příroda. Naučte se propojit svou bytost s přírodou skrze rituály, meditaci, dech. Všímejte si dění, které je v přírodě přirozené a uvítejte v sobě zázrak plynutí.

oresak

Ořešák má silnou hojivou sílu. Sbíráme jeho listy, nezralé plody i zralé ořechy. Listy se mohou užívat při střevních potížích. Nasušíme je na začátku léta (červen) a přinesou mnohdy lepší úlevu než chemické léky. Jen si vzpomenout, že jsme obklopeni dary přírody, než sáhneme do lékárničky…

Pokud cítíme nepříjemné projevy střevní nedostatečnosti, jako je nadýmání, průjmy, bolesti břicha, spaříme lžičku usušených listů horkou vodou a necháme 10 minut vyluhovat. Přecedíme a užíváme 1 – 2x denně šálek. Nezralé plody lze také usušit a používat především na ošetření zanícených sliznic, počínaje ústní dutinou, kde dobře hojí záněty. Připravený čaj můžeme použít i ke kloktání. Ve střevech působí antibakteriálně.

Jedním z velmi oblíbených receptů je ořechový žaludeční likér. Můžete ho odteď mít ve své lékárničce a užívat šťopičku před spaním, pokud si potřebujete spravit chuť a nasát kouzelné podzimní vůně. Ukážeme si, jak zpracovat nezralé ořechy.

Lahodná ořechovka s medem

oresak-clanek-rozkrojene-1

Na jaře (červen) nasbíráme zelené ořechy a rozkrojíme je. Podle tradice se ořechy sbírají na sv. Jana. Doporučuji ořechy sbírat při dorůstající Luně, je-li to možné. Budou mít větší sílu. Naložíme je do pálenky (55%) až po okraj sklenice. Necháme macerovat na světlém místě. Občas promícháme a po čase můžeme pálenku dolít, protože ořechy do sebe tekutinu nasají.

oresak-rozkrojene-v-palence-1

Už po pár dnech vidíme, že pálenka začíná hnědnout. Zase občas promícháme. Můžeme vyslat myšlenku, aby nám likér prospíval.

oresak-hneda-palenka

Zhruba po půl roce macerace ořechy přecedíme. Uvidíme, že jsou zcela černé. Necháme okapat a připravíme si vývar z koření a medu.

oresak-macerace

Na jeden litr macerátu připravíme 3 – 4 dcl vývaru z koření. Do studené vody nasypeme:

  • Mírně roztlučený hřebíček (jednu lžičku)
  • badyán (2-3 ks),
  • celou skořici (3-5 ks),
  • fenykl (jednu polévkovou lžíci).

Koření povaříme asi půl hodiny pod pokličkou a necháme trochu vychladit. Potom vmícháme med (3/4 kg). Když je med zcela rozpuštěný, můžeme k ořechovému macerátu přidat vývar z koření s medem.

oresak-vyvar-z-koreni

Konzistence bude trochu jako sirup. A ta vůně…! Už jen ta je léčivá. To mě pokaždé napadne, když ořechovku na podzim vyrábím. Mazlím se s tou vůní plnou koření a ořechů, které mají hojivý účinek nejen na tělo.

oresak-orechovka-do-clanku-s-korenim

Připravím si krásné lahvičky, které ještě popíšu a napíšu si seznam osob, které budou obdarovány. Věřím, že už se také těší :-) Ať se vám voňavé tvoření s ořechovkou vydaří.

Linda Mahelová

Milovnice vůní, bylin a zázraků každodennosti. Jsem nadšená bylinářka, aromaterapeutka, autorka e-booků 10 bylin k očistě vašeho těla a Bylinkového kalendáře. Více o mně najdete tady>>

Ráda s vámi sdílím bylinkové recepty v článcích na blogu a online programech, které jsem pro vás vytvořila. Těší mě, že programy pomohly už stovkám nadšených bylinkářů, kteří jimi v posledních letech prošli.

Učím vás vyrábět své bylinkové poklady - masti, tinktury, likéry, sirupy, octy, bylinné směsi a mnoho dalšího v online programu Vůně bylin. Inspirace, rituály, meditace a návody na výrobu bylinkových dobrot najdete v celoročním online kurzu Zahrada mysli. Hojivou sílu bylin a meditací poznáte v programu Zdravá žena, kterým vás budu krok za krokem provázet. Jak mít krásnou pleť, zdravé vlasy, žít bez vleklé únavy se naučíte v programu Očista těla kořeny.>>

Inspiruji druhé, aby skrze vztah k přírodě objevili vztah k sobě.

Komentáře